Pagina 1 din 1

Autobuze din Grecia

MesajScris: 01 Sep 2012, 22:03
de Daniel
Pentru ca recent am fost in vacanta prin Grecia, mai precis in insula Creta, am sa va prezint cateva imagini cu atuobuzele regiei locale de transport a orasului Heraklion, capitala administrativa a acestei insule grecesti.

Panorama in terminalul B de autobuze.jpg
Panorama in terminalul B de autobuze / Foto: Daniel


Scurt istoric al regiei de transport K.T.E.L. Heraklion - Lasithi S.A. (ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου): activitatea sa a inceput in anul 1952, si este operatorul principal din zona, pentru transportul de persoane. Aceasta societate cu sediul central in orasul Heraklion, opereaza atat in orasele principale ale insulei (Heraklion, Ierapetra, Sitia, Chania, Rethymnon si Agios Nikolaos) pe rute orasenesti cat si intre aceste orase cu autocare moderne, ce fac legatura intre principalele orase ale insulei si statiunle turistice de pe malurile acesteia, localitati din interior, etc.

DAF-uri si Mercedes in Heraklion, Creta (Grecia).JPG
DAF-uri si Mercedes in Heraklion, Creta (Grecia) / Foto: Daniel


Dupa spusele oficialilor K.T.E.L. aceasta societate detine una din flotele cu cele mai moderne autobuze din Europa. Aici este vroba despre autocarele ce fac legatura intre orasele mari ale insulei si asezarile mentionate, precum si Grecia continentala prin trasee de ferriboat.

Autobuze ale mai multor linii pe o strada din Heraklion.JPG
Autobuze ale mai multor linii pe o strada din Heraklion / Foto: Daniel


In Heraklion, autobuzele destinate transportului orasenesc, apartin mai multor marci consacrate: MAN, DAF si Mercedes. Acestea, dupa cum veti vedea, sunt destul de vechi, insa printre ele se afla si destule masini de fabricatie mai noua, moderne.

Autobuze DAF si MAN de o vechime apreciabila inca foarte bune pentru KTEL.JPG
Autobuze DAF si MAN de o vechime apreciabila inca foarte bune pentru KTEL in statia B / Foto: Daniel


In oras, exista doua autogari importante denumite Bus Station A si Bus Station B, de unde pleaca majoritatea autocarelor de lung parcurs catre localitatile de pe insula. Tot aici intorc si majoritatea autobuzelor locale ce fac legatura cu centrul orasului si zonele turistice ale acestuia.

Dar haideti sa le vedem, asa cum sunt ele:

Autobuz Mercedes al KTEL pe linia 9.JPG
Autobuz Mercedes al KTEL pe linia 9 / Foto: Daniel


Acelasi autobuz la capat de linie (terminalul B).JPG
Acelasi autobuz la capat de linie (terminalul B) / Foto: Daniel


Autobuz DAF al liniei 100.JPG
Autobuz DAF al liniei 100 / Foto: Daniel


Acelasi DAF al liniei 100 in terminalul B.JPG
Acelasi DAF al liniei 100 in terminalul B / Foto: Daniel


Autobuz MAN al liniei 4 pe strada Rizinias.JPG
Autobuz MAN al liniei 4 pe strada Rizinias / Foto: Daniel


Masina a liniei 17.JPG
Masina a liniei 17 / Foto: Daniel


Pe linia 17 un autobuz marca Mercedes.JPG
Pe linia 17 un autobuz marca Mercedes / Foto: daniel


Unele autobuze sunt dotate cu sistem de aer conditionat (AC) pentru pasageri:

Un alt Mercedes cu AC pe linia 12.JPG
Un alt Mercedes cu AC pe linia 12 / Foto: Daniel


In departare autobuz MAN al liniei 3 dotat cu AC.JPG
In departare autobuz MAN al liniei 3 dotat cu AC / Foto: Daniel


Acelasi autobuz MAN al liniei 3.JPG
Acelasi autobuz MAN al liniei 3 / Foto: Daniel


Cam atat despre autobuzele din insula Creta. Concluzia este ca la K.T.E.L. vechile autobuze marca DAF sunt inca bune si funbctioneaza al naibii de bine, pe cand la R.A.T.B. ne dam cu Citaro... Asta este, se pare ca Bucurestiul este o capitala extrem de bogata a Europei...

Info plus Κ.Τ.Ε.Λ.!

Re: Autobuze din Grecia

MesajScris: 03 Sep 2012, 07:02
de Cornel Grigore
la penultima poza ,tu crezi ca se lai uita cineva la autobuz cand pr scuter se afla o asemenea fatuca? oricum, frumoase poze!!!

Re: Autobuze din Grecia

MesajScris: 04 Sep 2012, 20:35
de Daniel
Trebuia sa mai vedem si ceva cu adevarat frumos prin pozele alea. ;) In alta ordine de idei, am inteles de la Zofei care e specialist in ale autobuzelor, ca DAF-urile pozate de mine acolo sunt model Elbo fabricate in Grecia, similare cu o parte din cele care au existat si in dotarea RATB-ului. Diferenta, dupa cum ati observat este la numarul de usi. Cele din Heraklion au doar doua. In plus soferii nu au cabina completa ca la RATB. S-a pastrat doar un perete despartitor intre locul soferului si salon, asa cum au avut in original aceste masini.

Re: Autobuze din Grecia

MesajScris: 26 Apr 2013, 10:59
de Andrey #4509
Frumoase sunt acele Daf-uri. Pacat ca sunt in 2 usi si nu in 3 cum le-am avut noi. :P

Re: Autobuze din Grecia

MesajScris: 26 Apr 2013, 12:22
de Daniel
Si mie mi-au placut. Chiar daca au numai doua usi, arata foarte bine si inca mai sunt in exploatare, in conditiile in care in insula Creta, coroziunea este cu mult mai ridicata din cauza curentilor de aer ai Marii Mediterane ce aduc multa sare. Sarea provoaca rugina la greu. Insa, masinile sunt ingrijite.

Re: Autobuze din Grecia

MesajScris: 27 Apr 2017, 09:41
de ldh80
In Grecia autobuze urbane se utilizeaza in: Atena, Thessaloniki, Katerini, Larissa, etc.

Ca si tipuri de autobuze urbane se utilizeaza: Mercedes-Citaro, MAN, Mercedes-O-405 (ansamblat si sub licenta la fabrica ELVO din Thessaloniki), Van-Hool, DAF, etc. De asemenea, in Larissa se utilizeaza si minibuze MAN, iar in Thessaloniki si minibuze Irisbus.

In anul 1993 este infiintata (de catre statul grec, care este unicul actionar) entitatea denumita Athens Urban Transport Organisation (OASA).

Începând din anul 2011, aceasta organizatie concentreaza toate entitatile care asigura transportul in comun in orasul Atena (cu exceptia trenurilor suburbane, operate de Train-OSE):

-STASY SA(care administreaza si exploadeaza reteaua de metrou si de tramvaie)

-OSY SA (care administreaza si exploadeaza intreaga retea de troleibuze si autobuze urbane)( OSY SA s-a format prin unirea a doua entitati- ILPAP- pentru troleibuze si ETHEL- pentru autobuze urbane).