Ei bine, revin cu un nou episod al ABC-ului feroviar. Astazi vom descoperi ce sunt
SEMNALELE,
semnificatia culorilor de baza ale acestora,
de cate feluri sunt din punct de vedere
constructiv si
ca destinatie,
indicatiile normale ale lor,
viteze corespunzatoare indicatiilor date de semnal si nu in ultimul rand cum sunt
denumite acestea.
Nu mi-am propus sa intru in detaliu ci doar sa aduc la cunostinta amatorilor de cale ferata, cateva generalitati. Cei ce doresc sa afle mai multe despre semnalizare, o pot face consultand
Regulamentul de Semnalizare Nr. 004 disponibil pe internet. De asemenea, profesionistii din domeniu, pot rectifica eventualele erori aparute in redactarea acestui material, aici pe forum.
Semnalul –
Definitie: Prin semnal se intelege
instalatia sau mijlocul cu ajutorul caruia se transmit sau se primesc ordine si indicatii de catre personalul care asigura desfasurarea traficului feroviar. In categoria semnalelor sunt cuprinse si indicatoarele (Fig.1 si 2) care prin inscriptia, forma si pozitia lor dau indicatii sau completeaza indicatiile date de semnale.

- Fig.1 - Indicatorul 'Asteapta'. / Foto: Daniel

- Fg.2 - Indicator pozitie macaz (de bretea). / Foto: Daniel
- Rolul semnalelor: Semnalele servesc pentru realizarea sigurantei circulatiei trenurilor, organizarea si efectuarea circulatiei trenurilor si a activitatii de manevra.
Indicatia semnalului este un ordin care trebuie indeplinit neconditionat, prin toate mijloacele posibile de catre personalul care asigura desfasurarea traficului feroviar. Este interzisa depasirea unui semnal care ordona oprirea sau depasirea vitezei ordonate de semnal. Se permite depasirea unui semnal a carui indicatie ordona oprirea, cu indicatie dubioasa sau stins, numai daca sunt indeplinite conditiile prevazute in reglementarile specifice.
- Semnificatia culorilor de baza: a.
Rosu = ordona oprirea
b.
Galben = permite circulatia trenurilor ordonand limitarea vitezei in vederea opririi la semnalul urmator sau continuarea mersului in cazul cand semnalul urmator nu indica oprirea;
c.
Verde = permite circulatia trenurilor cu viteza stabilita;
d.
Albastru = ordona oprirea miscarilor de manevra;
e.
Alb lunar= permite miscarile de manevra sau circulatia trenurilor cu viteza redusa prevazuta in reglementarile specifice.
- Clasificarea semnalelor fixe:1.
Dupa destinatia lor, semnalele fixe se clasifica astfel:
a. semnale pentru circulatie;
b. semnale pentru manevra si triere;
c. semnale repetitoare,
d. semnale de avarie.
Semnalele pentru circulatie sunt: a.
de intrare, pentru permiterea sau interzicerea intrarii unui tren in statie;
b.
de iesire, pentru permiterea sau interzicerea iesirii unui tren din statie, in linie curenta;
c.
de parcurs, pentru permiterea sau interzicerea trecerii unui tren, dintr-o zona in alta a statiei;
d.
de ramificatie, pentru permiterea sau interzicerea trecerii unui tren peste o ramificatie sau jonctiune din linie curenta, linii la acelasi nivel, pod cu grinzi mobile, etc;
e.
de trecere, pe liniile cu BLA pentru permiterea sau interzicerea trecerii unui tren dintr-un sector de bloc de linie automat in altul ;
f.
prevestitoare, pentru prevestirea indicatiilor semnalelor de intrare, de iesire, de parcurs sau de ramificatie.
Semnalele pentru manevra si triere sunt: a.
de manevra, pentru permiterea si interzicerea miscarilor de manevra;
b.
de triere, pentru permiterea sau interzicerea trierii vagoanelor.
Semnalele repetitoare: sunt utilizate pentru repetarea indicatiilor semnalelor de intrare, de iesire, de ramificatie, de parcurs, de trecere sau de triere, daca nu este asigurata vizibilitatea prevazuta a semnalului pe care il preced.
2.
Dupa constructia lor, semnalele fixe sunt:
a.
semafoare(Fig. 3);
b.
semnale luminoase (Fig. 4),
pe stalp sau pe consola si
pitice.

- Fig.3 - Semafor intrare Basarab Post 16/ Foto: Daniel

- Fig.4 - Semnal luminos (de racordare). / Foto: Daniel
Este foarte importanta de retinut si
amplasarea semnalelor:
- Punctele de sectionare, liniile incalecate, traversarile liniilor de c.f. la acelasi nivel, podurile cu grinzi mobile, jonctiunile si ramificatiile din linie curenta, trebuie sa fie acoperite cu semnale;
- Semnalele de circulatie si de manevra trebuie sa fie amplasate pe partea dreapta a caii, in sensul de mers al trenurilor sau cel mult deasupra axei caii acoperite de ele;
- De asemenea, amplasarea semnalelor fixe este stabilita de o comisie numita de regionala de cale ferata in prezenta proiectantului, iar schema de amplasare a celor din statie si linie curenta, inzavorarea macazurilor, semnalelor si parcursurilor, se stabilesc de un proiectant autorizat si se avizeaza de catre AFER.
3.
Tipul de semnalizare utilizat la calea ferata din Romania:Pe infrastructura feroviara se utilizeaza:
a. semnalizarea cu doua trepte de viteza;
b. semnalizarea cu trepte multiple de viteza (TMV).
Ele se completeaza dupa caz, cu semnalizarea directiei, iesirii din stanga al caii duble, a lipsei distantei de franare si a valorii vitezei. Semnalizarea TMV se refera numai la semnalizarea pentru circulatie. Despre cele doua tipuri de semnalizare vom vorbi alta data mai pe larg.
Indicatia normala a semnalelor este:
a.
Pe sectiile neinzestrate cu BLA indicatia normala a semnalelor luminoase sau mecanice (de intrare, iesire, parcurs si trecere sau ramificatie ale posturilor de miscare) este pe “oprire”.
b.
Pe sectiile inzestrate cu BLA indicatia normala a semnalelor de trecere ale BLA este permisiva sau pe oprire. Daca instalatia CED este trecuta la regimul de continuitate al BLA, semnalele luminoase de intrare, de iesire de parcurs, trebuie sa dea indicatii corespunzatoare starii de liber sau de ocupat ale sectoarelor de bloc pe care le acopera;
c.
Pe sectiile dotate cu BLA (bloc de linie automat) semnalele luminoase sunt in mod automat aprinse, cu exceptia semnalelor de avarie de la trecerile la nivel si de la tuneluri, care sunt stinse.
Vitezele corespunzatoare indicatiilor date de semnale:a.
Viteza stabilita – este viteza maxima de circulatie admisa si prevazuta in livretul de mers sau prin ordin de circulatie, pentru trenul si portiunea de linie respectiva;
b.
Viteza redusa – este viteza maxima admisa pentru trecerea peste schimbatoarele de cale in abatere, adica 30km/h sau mai mare. Circulatia peste schimbatoarele de cale in abatere, mai mare de 30km/h este admisa doar daca aceasta viteza este indicata prin indicatorul luminos de viteza (Fig. 5).

- Fig.5 - Exemplu de indicator luminos de viteza/ Foto: Daniel
Pentru identificarea semnalelor din punctele de sectionare, trebuie sa ne reamintim ca circulatia trenurilor se face la distante separate prin punctele de sectionare, iar in cazuri execptionale, la interval de timp. Punctele de sectionare sunt: statiile, haltele de miscare, posturile de miscare in linie curenta si semnalele luminoase de trecere ale BLA.
4.
Denumirea semnalelor: - denumirile semnalelor vor fi stabilite prin proiectele de executie.
a. De regula,
denumirea semnalelor de circulatie luminoase se face cu litera
X pentru cele corespunzatoare sensului de la Bucuresti, si cu litera
Y pentru cele corespunzatoare sensului spre Bucuresti. Denumirea lor se completeaza cu cifre si litere, care dupa caz vor preciza numarul sau destinatia liniei, directia si altele asemenea (Fig. 6).

- Fig. 6 - Denumirea unui semnal luminos. / Foto: Daniel
Denumirea semnalului este: X 4 B (unde X – sensul de mers, 4 – numarul liniei abatute a statiei,
B – este grupa statiei apartinatoare in acest caz).
Luam ca exemplu in schita de mai jos, denumirea unor semnale luminoase dintr-o statie pe care am numit-o
R. Catre Bucuresti (sens Y) urmeaza statia
T iar in directie opusa Bucurestiului (sens X), urmeaza statia
K. Statia este situata pe o linie cu un singur fir de circulatie. Astfel, denumirile semnalelor luminoase de intrare si de iesire ale statiei
R vor fi atribuite conform schitei:

- Schita denumire semnale statie. / Desen: Daniel
Semnalele de intrare, de parcurs sau iesire de la liniile directe se numeroteaza cu cifre romane, iar semnalele de la celelalte linii, cu cifre arabe. Denumirea si numerotarea concreta se prevede in PTE (planul tehnic de exploatare a statiei).
b.
Numerotarea semnalelor mecanice de circulatie se va face in ordine alfabetica, incepand cu litera
A pentru semnalul de intrare dinspre Bucuresti, la aceasta adaugandu-se cifra pentru precizarea numarului de brate ale semafoarelor (Fig.7) si cu litera
B pentru semnalul de intrare din directie opusa Bucurestiului.

- Fig. 7 - Exemplu de numerotare a unui semafor. / Foto: Daniel
In schita urmatoare voi exemplifica denumirea (numerotarea) unor semafoare de intrare si iesire ale unei statii aflate pe o linie cu un singur fir de circulatie:

- Schita denumire semafoare statie. / Desen: Daniel
Cu speranta ca am trecut intr-un mod cat mai usor de inteles si prin aceste notiuni, va astept cu eventuale completari si discutii pe aceasta tema, pe forum.