
- Foto: adycfrbv
Descriere: B – DM sau locomotiva diesel de manevra
tip B, cum mai este intilnita in anumite articole de specialitate, cu formula osiilor
B’ este una din cele mai vechi locomotive pe 2 osii ale CFR si printre primele construite in Romania de acest tip, la uzinele Malaxa, devenite ulterior 23 August.

- Foto: adycfrbv
Avantajele acestei locomotive de manevra erau: intretinerea usoara si manipularea combustibililor lichizi mult mai facila decat la locomotivele cu abur. Cu transmisie mecanica, si cu o putere nominala de 120Cp, a reusit sa se impuna rapid pe liniile industriale si de manevra din garile mici. Initial a fost proiectata sa deserveasca, pe linga liniile industriale si ale garilor mici, si tractarea cu viteza sporita a catorva vagoane intre statii.

- Foto: adycfrbv
A fost proiectata pentru a rula pe liniile secundare cu suprastructura slaba, cuplul la roata fiind mai uniform, dezvoltand o forta de tractiune superioara ca aderenta motoarelor cu abur de la acea vreme. Distanta intre osii a fost aleasa in asa fel incat sa indeplineasca doua conditii de baza la deservirea liniilor industriale: liniile cu raze mici in curba (necesita distanta mare intre osii) si viteza sporita (necesita dist.mica).

- Foto: adycfrbv
Caracteristici constructive:

- Foto: adycfrbv
Uzina constructoare: Nicolae Malaxa, Bucuresti
Anii de fabricatie: 1937 – 1938 primele bucati, ultimele in 1940
Formula osiilor: B’
Ecartament: 1435mm
Greutate in serviciu: 25t
Numarul osiilor: 2
Sarcina maxima pe osie: 13t
Lungimea intre tampoane: 8200mm
Inaltimea maxima: 2400mm
Latimea maxima: 3100mm
Distanta intre osii: 2900mm
Diametrul rotilor: 1000mm
Viteza maxima: 55km/h
Rotile: din otel turnat, cu bandaje de 135mm latime si 75mm grosime
Osiile: Fusul osiei ø= 170mm, lungimea= 240mm
Lagarele osiei: de constructie normala, conduse in ghidaje de otel turnat reglabile cu pene. Distanta intre lagare: 1100mm
Arcurile: lungime= 100mm, nr. foi= 10

- Foto: adycfrbv

- Foto: adycfrbv

- Foto: adycfrbv

- Foto: adycfrbv
Bielele: 2 biele, una motoare (L= 1070mm) si una cuplara (L=2900+180mm). Capul bielei motoare: ø= 120mm, L=80mm. Capul bielei cuplare: ø= 90mm, L= 80mm
Frana: de 2 tipuri: 1. Cu aer comprimat – compresor Malaxa-Knorr. Cilindrul de frana actiona cate 4 saboti de frina pe ambele osii.
2. Frana de mana (tip Ke-gpr) – cu contragreutate ce actioneaza cu demultiplicatie suplimentara pe acelasi sistem de bare ca si frana cu aer comprimat.

- Foto: adycfrbv
Cabina: avea o latime de 2900mm, era realizata din tabla sudata de 3mm grosime, cu 2 usi cu ferestre mobile, 6 ferestre fixe si 2 culisante. Incalzirea habitaclului se facea cu o soba cu carbuni, inlocuita ulterior cu radiator cu apa (apa de racire a motorului incalzeste si cabina prin acele spire). Iluminatul electric este asigurat de la o baterie de acumulatori. Era dotata cu 2 mese de comanda: una pentru comenzi (admisie, ambreiaj, viteze, mers, inversor, robinet, nisipare, claxon) si una pentru aparataj de control (tahometru, vitezometru, manometru cu ulei, 2 manometre de aer comprimat, voltmetre).

- Foto: adycfrbv

- Foto: adycfrbv

- Foto: adycfrbv

- Foto: adycfrbv

- Foto: adycfrbv

- Foto: adycfrbv

- Foto: adycfrbv
Din cauza ca greutatea unei locomotive de manevra este relativ mare in raport cu puterea ei, pentru a stabili un echilibru intre aderenta masinii si efortul de tractiune, locomotiva a capatat aceste caracteristici constructive.

- Foto: adycfrbv
Caractersitici tehnice:1. Motorul:

- Foto: adycfrbv
Sistem: Malaxa-Ganz-Jendrassyk in 4 timpi
Nr. cilindrilor: 6
Alezaj: 135mm
Cursa: 185mm
Puterea normala: 120CP
Turatia normala: 1300 rpm
Suprasarcina maxima: 25%
Ordinea de injectie: 1-4-2-6-3-5
Capacitatea rezervorului de combustibil: 400l pentru 20 ore in serviciu
2. Instalatia de racire: compusa din trei elemente principale – radiator, ventilator si pompa de circulatie.

- Foto: adycfrbv
Radiatorul: cu o suprafata frontala de 1.47m², montat pe partea frontala a locomotivei, protejat de grilaj din fier. Racirea se facea cu apa.
Ventilatorul: de aer, din duraluminiu, cu ø=800mm, si un turaj de 1500rpm, actionat de la motor prin curele trapezoidale.
3. Transmisia mecanica:De tip Malaxa-Mylius, compusa din 4 parti, montate cate doua intr-o carcasa comuna si actionate cu aer comprimat, astfel:
Ambreiajul principal – cu lamele uscate racite cu aer, comanda facandu-se cu aer comprimat ptrintr-un piston in froma de mambrana din metal si cauciuc; Cutia de viteze ce are 4 viteze, din care a patra este directa.
Rotile dintate si axele: construite dintr-un aliaj special, calite, cementate si rectificate cu carcasa din fonta copusa din 2 piese si acorata in suruburi, cu axele sprijinite prin rulmenti.
Schimbarea vitezelor se facea astfel: - prin decuplarea ambreiajului principal; - decuplarea vitezei; - sincronizarea cu cuplaj conic; - cuplarea printr-un cuplaj cu ghiare; - cuplarea ambreiajului principal.
Demultiplicatorul de viteze – pentru mers incet si rapid. Putea realiza in combinatie cu cutia de viteza, 8 trepte astfel: la mers incet 4.6 – 8.3 – 14.5 – 22km/h si la mers rapid 11.5 – 21 – 36 – 55km/h. Schimbarea vitezelor se face pneumatic in timpul mersului.
Inversorul – cu roti dintate conice si cilindrice, actioneaza asupra osiei libere fixate in lagare pe sasiul locomotivei.
Constructiv, demultiplicatorul de viteza si inversorul nu difera cu mult de cutia de viteze.

- Foto: adycfrbv
Fapt divers: Tuturor acestor locomotive, dupa anul 1947 l-I s-au smuls cu dalta vechile placute ale producatorului Malaxa si au fost inlocuite cu cele de tip “23 August”… Acest tip de locomotiva a fost folosit cu succes pina in zilele noastre. Ultimul proprietar al acestor locomotive fotografiate de noi recent, a fost SCCF Brasov. De retinut ca in anul 1939 locomotiva fiind supusa testelor cu vagon dinamometric, a dat rezultate de exceptie!

- Foto: adycfrbv

- Foto: adycfrbv