Aparitia transporturilor navale in Tarile Romanesti (Moldova, Tara Romaneasca si Transilvania) este strans legata de existenta unor importante drumuri comerciale care le strabateau.
Astfel, in secolele 13- 14, pe teritoriul Tarilor Romane treceau importante drumuri comerciale, care asigurau legatura dintre partile centrale si vestice ale Europei cu porturile de la Marea Neagra.
Acest fapt se explica prin existenta, pe coasta Marii Negre, a celor doua porturi genoveze importante, Caffa si Mangop, prin care se desfasura un important comert intre Venetia si hanul Chinei. Tot in aceasta perioada, genovezii intemeiaza si un port la Constanta, dar si la Mangalia, in 1300 construind si „farul genovez”, in picioare si astazi.
Ultimile izvoare istorice descoperite atesta prezenta flotei comerciala a Tarilor Romane (in special a Moldovei), pe traseele maritime cunoscute in aceea epoca. In acest domeniu, merita sa amintim numele domnitorilor Alexandru cel Bun (1400- 1432), Mircea cel Batran (1386- 1418) si in special a lui Stefan cel Mare si Sfant (1457- 1504), care i-au masuri de dezvoltare a flotei comerciale a Tarilor Romane.
Cele doua cetati de la Dunare si Marea Neagra a Moldovei (Chilia si Cetatea Alba), devin porturi importante, de tranzit, dar, in accelasi timp, si puncte strategice de prim-ordin, cel care controla aceste doua cetati controland practic intreg comertul de la Dunarea de Jos si nord-estul Marii Negre.
Insa, o data cu expansiunea Imperiului Otoman, si transporturile navale din Tarile Romane decad. Astfel, la moartea lui Mircea cel Batran (1418), turcii otomani ocupa Dobrogea, cea mai importanta regiune romaneasca, din punct de vedere al transportului naval. Expansiunea otomana continuua dupa 1500, cand turcii ocupa Chilia si Cetatea Alba, transformand, in 1538, in „pasalac” sudul actualei Basarabii („pasalacul Tighinei”).
Astfel, intreg comertul si transportul naval pe Dunarea de Jos si zona estica a Marii Negre se afla sub control otoman, fapt care duce la disparitia flotei Moldovei si Tarii Romanesti. La aceasta se adauga „capitulatiile”, incheiate de Tarile Romane cu turcii spre sfarsitul secolului 16 (cca 1600), prin care comertul romanesc devine monopol turcesc, produsele agricole romanesti luand drumul Imperiului Otoman, la preturi fixate de turci.
Tot in aceasta perioada, cele mai importante porturi la Dunare sunt transformate in „raiale” turcesti: Braila, in 1540, Giurgiu si Turnu.
Sub stapanirea otomana, transportul naval inregistreaza o perioada de declin. Cu toate acestea, faptul ca Tarile Romane si-au pastrat autonomia politica, a permis existenta unor „santiere navale”.
Astfel, intr-un condice turcesc, din timpul domniei lui Soliman Magnificul (1520- 1566), se amintea despre constructia, la Galati, a unor „ambarcatiuni mari si mici”, pentru vama portului Tulcea.
In 1565 i se trimite domnitorului moldovean Alexandru Lapusneanu , de la Istambul, un firman pentru inarmarea „caiacelor aflatoare in schela Galati”.
Sunt sporadice documentele privitoare la aceasta „bresla” a constructorilor de ambarcatiuni navale, numiti, sub influenta limbii turce, „marangozi”. Tot la Galati era construite barcile „che si fabricono in Moldavia”, se spune intr-un raport „italian” din 1690, si cu care erau transportate marfurile pe Dunare, pana la Belgrad si Budapesta.
Mai amanuntite sunt informatiile cuprinse in lucrarea consulului francez la Smirna, Charles Peyssonel, intitulata „Traite sur le commerce de la Mer Noire” (1787), din care aflam ca „la Galati erau mai multe santiere, unde se construiesc, cu pret foarte ieftin, vase comerciale de orice tonaj, pentru navigatia pe Dunare si Marea Neagra”.
In drum spre Polonia, calatorul italian Ruggiero Boscovich, ajuns la Galati in 1762, gaseste in port o „foarte mare corabie, din acelea pe care turcii le numesc caravele, aproape gata terminata”. Avea 70 de „pasi” lungime (cca 45,5 m) si 17 „pasi” latime.
Vizitand, in 1783, santierele navale galatene, austriacul Lauterer constata ca aici se lucrau anual 10-12 corabii noi, cu 2-3 catarge, in afara de cele ce se reparau.
In 1785 aici se construiesc doua vase de linie, inarmate cu 50 si 60 de tunuri, in 1786 si 1787 se construiesc doua fregate, in 1795 sase salupe fluviale („canoniere”), etc.
Importanta santierelor navale galatene era deosebit de mare pentru Poarta Otomana, fiind singurele pe care turcii le puteau folosi pe coasta europeana a Marii Negre.
In aceasta perioada, celelalte porturi de la Dunare nu se dezvolta semnificativ, iar, in 1850, Constanta era descrisa ca avand 50 de case si un port ruinat, in care rar mai acostau corabii.
In schimb, in Transilvania si Banat, ocupate in 1699 si 1718 de Imperiul Habsburgic (Austriac), datorita interesului acestuia pentru exploadarea diferitelor bogatii a subsolului si solului (sare, lemn, aur, argint, cupru, etc.) se inregistreaza o dezvoltare mai accentuata a transporturilor.
Astfel, in 1728 debuteaza istoria primul canal navigabil de pe teritoriul actual al Romaniei, canalul Bega.
In acest an, contele Claudius Mercy dispune saparea unui canal, care sa contribuie la asanarea terenurilor inundabile din jurul Timisoarei. Atunci incepe canalizarea raului Bega in amonte de Timisoara, pana la Faget. Intre 1735- 1754 se construieste o noua varianta, mai la sud, intre Timisoara si Klekk, vechiul canal fiind abandonat, din cauza pragurilor de nisip care-l faceau impracticabil, mai ales pe timp de vara, cand nivelul apei era scazut.
Noul traseu este mult mai drept si favorabil navigatiei, insa depinde mult de nivelul apei, care oscileaza pe parcursul unui an.
Lucrarile incepute de Claudius Mercy sunt continuate de Maximilian Frenaut. Acesta continuua cu canalizarea, intervenind cu constructia de diguri, pentru regularizarea raului Bega. Ca urmare, Timisoara beneficiaza enorm de reducerea riscului de inundatii si de uscarea mlastinilor din jur. In 1744 este dat un ordin imperial, prin care toate comunele riverane canalului Bega sunt obligate sa intretina digurile si malurile canalului, si sa ajute la regularizarea acestuia.
In 1752, cand este mentionat portul Timisoara in cartierul Josefin, cantitatea de marfuri transportata pe canalul Bega era de 20.000 tone/an.
Un an mai tarziu, au loc primele inundatii catastrofale din istoria Banatului. Din acest motiv, se construieste un nou canal, lung de 30 km, intre Itebej si Jancov Most.
In 1756 este intocmita prima reglementare, privind comertul si navigatia pe canalul Bega. In 1758 Frenaut incepe constructia unui nod hidrotehnic la Costei (pe raul Timis), care permite transferul de debit intre Timis si Bega, in functie de nevoi. Astfel se rezolva problema debitului apei pe canalul Bega, dar se si imbunatateste gospodarirea apelor, intr-o zona cunoscuta prin inundatii si terenuri mlastinoase.
In 1775 se infiinteaza „Oficiul de navigatie Timisoara”. O noua serie de inundatii loveste Banatul in 1859, cand 500.000 de „iugare” de teren arabil si zeci de sate sunt acoperite de ape. Viitura pe canalul Bega a avut un debit de 455 mc, canalul fiind proiectat pentru un debit de maximum 85 mc.
In anul 1869 se fac primele curse de pasageri cu nave cu aburi pe canalul Bega, Timisoara fiind astfel primul oras de pe teritoriul actual al Romaniei, ce a beneficiat de acest mijloc de transport.
Banatul este lovit din nou de inundatii in 1886, digurile de pe Bega si Timis fiind inaltate cu un metru, insa alte inundatii din 1887 le distrug.
Intre anii 1900- 1916 se construiesc cele 6 ecluze de pe canalul Bega (Sanmihaiu Roman, Ulivar- primele ecluze construite pe actualul teritoriu a Romaniei-, Srpski Itebej, Klek, Ecka si Perlez), navigatia crescand considerabil (pescajul asigurat de aceste ecluze este de 1,3- 1,5 m).
La 3 mai 1910 este pusa in functiune hidrocentrala din cartierul timisorean Fabric, care foloseste apele canalului Bega. In 1912 o noua serie de inundatii loveste Banatul, fiind afectate localitatile Cebza, Macedonia si Petromar.
Tot in 1912, in portul Timisoara, sunt incarcate 415.000 chintale de marfa, din care 310.000 chintale reprezinta grau si faina, si sunt descarcate 200.000 de chintale de marfa. In 1917, pe canalul Bega, sunt inregistrate 563 ambarcatiuni comerciale, care navigheaza 305 zile pe an.
Pentru a face navigabila Dunarea intre Bazias si Drobeta-Turnu-Severin, unde fluviul era numai cataracte, bancuri si valtori, guvernul maghiar, din initiativa contelui Istvan Szechenyi, inca din anul 1834 incepe indepartarea stancilor din cataractele „Clisurii de sus”, lucrari continuate pana in 1846. La 15 septembrie 1890, in urma contractului semnat intre guvernul maghiar pe de o parte si inginerul Hajdu, fabricantul H.Luther din Braunschweig si „Societatea de Discount din Berlin”, pe de alta parte, se incep lucrarile sistematice de canalizare a Dunarii, si se termina nu in 1895 (asa cum fusesera prevazut in contract) ci in 1898, sub mandatul ministrului transporturilor maghiar Gabor Baross, care a primit dupa aceea porecla de „ministrul de fier”. A fost o lucrare grandioasa, care a necesitat enorma suma de 20 milioane forinti, dar si foloasele au fost in raport cu munca depusa, deoarece prin deschiderea „Clisurilor” s-a dat o dezvoltare extraordinara navigatiei pe Dunare, ceea ce a atras si o semnificativa dezvoltare a comertului statelor riverane Dunarii, care aveau acum deschis drumul spre Marea Neagra. Limitele canalului deschis in albia Dunarii erau marcate prin geamanduri, iar pentru o mai mare siguranta a navigatiei prin aceste locuri primejdioase este infiintat un „Corp de piloti” special, de stat, care conduc navele prin aceasta sectiune a Dunarii. Dupa 1856, acest „Corp” va trece la „Comisia Europeana a Dunarii”.
In 1794, prin tratative intre Tarile Romane si Poarta Otomana, se recunoaste dreptul de circulatie a navelor romanesti pe Dunare, iar, in 1815, Congresul de la Viena proclama libertatea navigatiei pe fluviile ce strabat mai multe tari.
Insa, evenimentul care marcheaza trecerea la epoca moderna si in transporturile navale romanesti, este tratatul de pace de la Adrianopol (Edirne de azi), din 1829, care incheie razboiul ruso-turc din anii 1826- 1829.
Conform acestu tratat, Tarile Romane (Moldova si Tara Romaneasca) obtin autonomia si este inlaturat monopolul turcesc asupra comertului romanesc.
Ca urmare, exportul romanesc de cereale, fructe, legume, animale, lemn, sare, etc., care tarile din Europa se dezvolta. Cum reteaua rutiera era intr-o stare precara, iar caile ferate inca nu aparusera, principalul mod de transport a acestor produse era cel naval, pe Dunare.
Astfel, incep sa apara noi santiere navale, la Giurgiu (in 1832), la Drobeta-Turnu-Severin (in 1856), iar santierul naval de la Galati se dezvolta. Apar si societati de navigatie, cum ar fi cea infiintata la Sibiu, in 1830, pentru transportul marfurilor pe Olt si Dunare.
Dupa ce la Galati santierul naval nu mai lucreaza pentru Poarta Otomana, structura acestuia se modifica, devenind intreprindere particulara.
In 1834 se termina constructia la santierul naval Giurgiu a primului vas fluvial romanesc, iar, in 1839, dupa stirea calatorului francez Felix Celsen, Principatele Romane aveau o flota de 20 de vase. In 1843 este terminata constructia, la santierul naval Braila, a primei corabii cu panze romanesti- „Marita”. Primul sau capitan a fost Ioan Cristescu.
Tot acum incep si lucrari preliminare pentru a se face navigabile principalele rauri din Principatele Romane, insa costul lor s-a dovedit peste puterile celor doua principate. Insa transportul maritim se dezvolta. Astfel, in 1834, primul vas sub pavilion romanesc descarca la Istambul 100 tone de grau. Un altul a transportat doage de stejar la Marsilia (Franta). Santierul naval de la Galati a lansat la apa, in 1839, sapte nave, iar, in 1840, alte zece. Aceste modeste inceputuri de integrare a Principatelor Romane, in comertul international, ar fi fost imposibile inaintea tratatului de la Adrianopol (Edirne).
In 1851, la Galati, se realizeaza goeleta „Natalia”, un vas de politie fluviala. In 1835 era preluata din flota rusa goeleta „Emma”, care marcheaza inceputurile flotei Moldovei.
Tot in aceasta perioada, si porturile de la Dunare se dezvolta, prin marirea capacitatii lor si cresterea traficului portuar, iar, in 1834, vestita societate austriaca „DDSG” introduce navigatia cu vapoare cu aburi pe Dunare. Prima nava cu aburi a acestei companii a fost „Ferdinand 1”, de 60 cp.
In 1854, tot pentru traficul de calatori pe Dunare, se construieste la Budapesta nava cu aburi „Gheorghe Manu” (lungime 59,44 m, latime 7,5 m, pescaj 1,70 m, motor de 600 cp, viteza maxima: 18,5 noduri/ora).
In 1846 se fac lucrari importante de constructie a unui nou cheu, a doua diguri, a doua „poduri plutitoare” (viitoarele bacuri) dar si de adancire a bazinului portuar, la Braila. In portul Giurgiu se fac lucrari de indiguire, in portul Galati se adanceste bazinul portuar, etc.
Dupa realizarea unirii Principatelor Romane (1859) si proclamarea statului modern Romania (1862), in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza si Carol 1, se iau noi masuri pentru dezvoltarea transporturilor navale.
Astfel, in 1864, sunt terminate la santierul naval Galati un numar de 21 de „caiace”.
In 1864, intra in dotarea flotei militare romane nava „Romania”, prima nava cu aburi. In 1866 firma austriaca „Meyer” construieste, pentru Romania, nava comerciala „Vaporul cel nou”.
O data cu inceputul constructiei de cai ferate (in 1867- 1869), in anii urmatori, porturile Braila, Galati, Giurgiu si Drobeta-Turnu-Severin, sunt racordate la reteaua feroviara, fapt care determina marirea traficului portuar.
In privinta porturilor maritime, deoarece Dobrogea se mai afla inca sub ocupatia otomana (pana in 1878), Romania nu avea iesire la Marea Neagra, din 1856 (o data cu tratatul de pace de la Paris) decat prin cele trei judete din sudul Basarabiei, retrocedate de Rusia in 1856: Ismail, Cahul si Bolgrad).
In anul 1857 firma britanica „Danube and Black Sea Railway Company ltd.” obtine, de la guvernul otoman, concesiunea realizarii cai ferate Cernavoda- Constanta si a portului maritim Constanta. Ambele lucrari sunt terminate in 1860. Portul avea o suprafata de 4 hectare, era adanc de 5,20 metri, si avea ca adapost un dig de 20 metri.
Dupa proclamarea independentei de stat a Romaniei fata de Imperiul Otoman (1878) , si transporturile navale inregistreaza o evolutie notabila. Insa, cel mai important fapt a fost unirea Dobrogei cu Romania, prin care tara noastra are acces la Marea Neagra si Oceanul Planetar, Romania putand astfel sa-si dezvolte si transportul maritim.
In 1884 guvernul roman cumpara vechiul port Constanta si calea ferata Cernavoda-Constanta, platind suma de 16 milioane lei-aur.
In privinta transporturilor fluviale, trebuie sa mentionez rolul deosebit pe care l-a avut in epoca „Comisia Europeana a Dunarii”.
Aceasta s-a constituit in 1856, prin Tratatul de pace de la Paris (care incheia „razboiul Crimeii”, din 1853- 1856), din dorinta marilor puteri din vestul Europei, de a-si proteja interesele in zona.
Puterile reprezentate in aceasta comisie erau: Imperiul Austro-Ungar, Al doilea Imperiu Francez (dupa 1871- Republica Franceza), Marea Britanie, Prusia (dupa 1871- Imperiul German), Rusia, Regatul Sardiniei (dupa 1861- Regatul Italiei) si Imperiul Otoman. Principatul Moldovei a avut la inceput doar un rol consultativ, dar dupa obtinerea independentei de stat (1878) Romania a devenit membru cu drepturi depline.
Pentru buna desfasurare a activitatilor comisiei (cu sediul la Sulina) s-a hotarat ca puterea executiva sa fie detinuta de reprezentantul britanic, iar cea administrativa de reprezentantul francez. In toata perioada existentei ei, „Comisia Europeana a Dunarii” a beneficiat de numeroase scutiri de taxe si impozite, a avut dreptul sa arboreze pavilionul propriu. In cele 8 decenii de existenta, „CED” a contribuit la amenajarea cursului inferior al Dunarii, dar si la dezvoltarea socio-economica a regiunii. In ciuda tuturor conflictelor regionale sau europene (razboaiele balcanice, primul razboi mondial), „CED” a reusit sa-si pastreze neutralitatea, stabilita prin actul constitutiv.
Astfel, intre anii 1862- 1902 au fost executate 10 „taieturi” pe bratul Sulina, care au scurtat drumul pe apa dintre Tulcea si Marea Neagra cu 249 km, suprimand 29 de cotituri a Dunarii si au marit adancimea minima de la 3,66 m la 5,48 m. S-a asigurat dragarea permanenta a Dunarii, s-a construit un nou far la Sulina in 1869 (care a inlocuit vechiul far turcesc din 1802) si s-a administrat traficul naval.
Sulina s-a transformat, prin stabilirea aici a sediului „CED”, dintr-un sat cu 1.000 de locuitori, terorizati de raufacatorii adapostiti in smarcurile Deltei Dunarii intr-un oras in adevaratul inteles al cuvantului, cu o populatie stabila, internationala, cu venituri importante si necesitati economice pe masura. „CED” a asigurat asanarea platformei orasului, constructia de strazi, cheiuri portuare si diguri. S-a pus in functiune serviciul telegrafic si cel de telefonie, s-a construit „Uzina de apa” si reteau de distributie a apei potabile, s-a pus in functiune „Uzina electrica” care a asigurat iluminarea electrica a portului si strazilor orasului (Sulina fiind unul dintre primele orase din Romania dotat cu iluminat electric), a fost construit un spital (care acorda asistenta medicala gratuita tuturor locuitorilor orasului), iar „CED” a participat si la constructia mai multor lacase de cult.
Printre premierele sociale, realizate de „CED” in Romania, amintim: indemnizatii acordate functionarilor internationali, asistenta medicala gratuita, avansuri salariale rambursabile sau dreptul de pensionarea.
„CED” a ajutat la modernizarea Sulinei si a regiunii inconjuratoare. Odata cu aparitia „CED” s-au rezolvat, in mare parte, si probleme legate de banditism si traficul ilicit. Sir Charles A. Hartley (supranumit „parintele Dunarii”) a fost, intre anii 1856- 1871, inginer-sef al „CED”. Dupa 1871 si pana la decesul sau din 1905, el a fost consultat pe probleme de navigatie maritima si fluviala si a participat la constructia si modificarea a numeroase porturi: Constanta, Varna, Burgas, etc.
Tot el a fost si initiatorul unor lucrari tehnice in Delta Dunarii, care si-au pus amprenta asupra navigatiei pe Dunare, pana in zilele noastre. El este autorul solutiilor de regularizare a cursului Dunarii, prin amenajarea provizorie a partii maritime a bratului Sulina, si a regularizarii intregului brat Sfantul Gheorghe, pentru a fi utilizat pentru navigatie. Daca in cazul bratului Sfantul Gheorghe costurile uriase impuse de proiect au impiedicat inceperea lucrarilor, succesul neasteptat al lucrarilor initiale de pe bratul Sulina au determinat continuarea lucrarilor pe intreaga sa lungime, nu doar pe portiunea maritima.
S-a reusit astfel deplasarea „barei Sulina” si adancirea senalului navigabil. Datorita celor cateva zeci de trane de lucrari, „Canalul Sulina” cu o lungime de 101 km si o latime de 130- 150m, are o adancime de 11,25 m, permitand trecerea navelor cu deplasament de pana la 12.500 tdw. Din punct de vedere al gabaritului de tranzit, „Canalul Sulina” se afla imediat dupa marile canale maritime a lumii, Suez si Panama, cu mult inaintea Canalului Dunare- Marea Neagra, care are un gabarit de tranzit de numai 5.000 tdw.
„CED” a construit, in 1869, si „farul cel mare” din Sulina (care a inlocuit vechiul var turcesc din 1802). In zilele noastre, acesta adaposteste un mic muzeu, care prezinta intr-o sala istoria „CED” si intr-o alta sala marturii legate de prezenta in Sulina a scriitorului Eugen Botez, mai cunoscut sub pseudonimul de „Jean Bart”(cel care a eternizat numele Sulinei in romanul „Europolis” si care, in 1899, definea orasul ca „Cimitirul viu”).
Un alt far este dat in functiune de „CED” pe Insula Serpilor (in 1922), fiind administrat de autoritatile romane pana in 1948, cand este cedat, impreuna cu insula, catre URSS.
In aceasta perioada, se dezvolta si celelalte porturi de la Dunare (Tulcea, Galati, Braila, Cernavoda, Calarasi, Oltenita, Giurgiu, Zimnicea, Turnu-Magurele, Corabia, Calafat, Drobeta-Turnu-Severin), prin marirea capacitatii portuare, constructia de noi cheuri si dane, etc.
Un fapt deosebit de important a fost faptul ca, in perioada 1880- 1914, toate aceste porturi (cu exceptia Tulcei) sunt racordate la reteaua feroviara.
In anii 1888- 1889, din necesitatea de a nu mai astepta si bloca toamna statiile CFR si porturile Braila si Galati, cu mii de vagoane incarcate cu cereale, sunt realizate, de catre Anghel Saligny, silozurile din beton-armat pentru depozitarea cerealelor. Erau primele astfel de amenajari de pe Glob (in SUA mai existau silozuri de cereale, dar erau realizate din lemn).
Unele porturi (Braila, Tulcea, Giurgiu) primesc statut de porto-franco (port scutit de taxe vamale) lucru care determina intensificare comertului si traficului in aceste porturi si dezvoltarea oraselor respective.
Tot in aceasta perioada se dezvolta si traficul naval pe alte rauri (Prut, Siret, Olt, Mures) efectuat cu ambarcatiuni de capacitate mica (slepuri, tancuri, ceamururi).
In privinta flotei fluviale romanesti, 8 august 1890, statul roman infiinteaza „Serviciul Navigatiei Fluviale Romane” (NFR), pentru care achizitioneaza, in accelasi an, patru slepuri si un remorcher, pentru transportul de sare.
In 1893 este cumparata de la austrieci nava de pasageri „Orientul” , care a efectuat curse intre Braila si Galati. In 1895 este lansat la apa pachebotul „Principele Carol” (la Drobeta-Turnu-Severin), urmat in 1896 de cumpararea, din Italia, a navei de pasageri „Principesa Maria”.
In 1914 sunt achizitionate alte doua nave de la britanici, cargourile „Oltul” (6700 tdw) si „Milcov”.
In privinta santierelor navale, si acestea se dezvolta, se extind si incep sa fie dotate, la inceputul secolului 20, cu utilaje moderne. In 1879 se infiinteaza, la Galati, „Arsenalul marinei militare”, care va ramane lipsit de utilaje inca vreo zece ani (pana in 1889). Cumparand, in martie 1893, atelierele mecanice ale morii „Lambrinide”, Gh. Fernic, I. Ghiuller, T.Ponjollet infiinteza uzina „Gh.Fernic et Compania”, cu sectii de turnatorie, fierarie, cazangerie, creand in 1897, Santierul Naval modern Galati. In 1912 acesta avea 401 lucratori, la inceputul anului urmator numarul lor dublandu-se. In cursul primului razboi mondial, la 13 decembrie 1916, Santierul Naval Galati este evacuat la Odessa, de unde revine in 1918, si-si deschide larg portile spre epoca moderna a constructiilor de nave, inaugurata de vaporul „Galati”.
In privinta transporturilor maritime, o data cu obtinerea Dobrogei si darea in functiune a intregii cai ferate Bucuresti-Constanta (prin inaugurarea podului de la Cernavoda-Fetesti, realizat de marele Anghel Salygni intre 1890- 1895), trebuia realizat un port maritim de capacitate marita la Constanta, in masura sa sustina exporturile mereu in crestere a Romaniei.
Inca din 1881 inginerul sef al Comisiei Europene a Dunarii, Charles Hartley, a fost rugat sa intocmeasca proiectul unui nou port la Constanta. Prezentat la 10 noiembrie 1881, acest proiect reclama o cheltuiala de 21.500.000 lei-aur, astfel ca s-a cerut si avizul renumitului hidraulician O.Franzius, directorul portului german Bremen, care propune diverse modificari.
In 1886 se apeleaza si la Voisin-Bey, directorul lucrarilor Canalului de Suez, dar toate aceste proiecte nu au corespuns asteptarilor, asa ca sunt solicitati si inginerii romani. Planurile definitive sunt elaborate in 1888 de un serviciul special infiintat, pe langa compartimentul hidraulic, condus de inginerul I.B.Cantacuzino, care avea consilier pe A.Guerard, directorul portului francez Marsilia.
Lucrarile la portul modern Constanta incep la 16/28 octombrie 1896, cand a avut loc solemnitatea asezarii primului bloc de piatra in digul de larg. Dar si planul lui I.B.Cantacuzino a suferit modificari, chiar in timpul executarii lui, modificari aduse de inginerii Gheorghe Duca si Anghel Saligny.
Constructia inceputa de antrepriza franceza inainta insa foarte greoi si a costat peste 15.000.000 lei-aur. Ca urmare a unui proces rasunator, in care antrepriza franceza „Adrian Hallier si Distz Monin” a fost aparata de H.Poincare (viitorul presedinte al Frantei) survine falimentul. In 1899 lucrarile sunt preluate de statul roman si incredintate lui Anghel Saligny, care foloseste, pentru prima data in lume, betonul armat la constructia silozurilor.
In fine, la 29 septembrie 1909, era dat in exploadare portul modern Constanta, dotat cu dane si cheuri de beton-armat, prevazute cu linii ferate, magazii, silozuri de cereale, macarale, etc, dar si cu un nou far.
In privinta flotei maritime romanesti, in 1895, era infiintat de statul roman „Serviciul Maritim Roman” (SMR), care a asigurat, de la inceput, curse regulate bilunare Braila-Constanta-Istambul, cu navele „Medeea” si „Meteor”, de constructie franceza.
In 1905 pachebotul „Romania” a inaugurat ruta maritima Constanta-Istambul-Smirna si retur, in 1906 pachebotul „Traian” de 650 tdw intra in parcul „Societatii Maritime Romane”, in septembrie 1909 vaporul „Iasi” inaugureaza transportul de cereale, plecand spre portul olandez Roterdam, in 1912 intra in exploadare unul dintre primele tancuri petroliere romanesti („Barbu Stirbei”), in 1914 cargoul „Jiul” (cu 5250 tone cherestea) pleaca spre Rotterdam. Izbucnind primul razboi mondial, la inchiderea stramtorii Dardanele, cargoul este inchiriat de o societate britanica. Astfel, in august 1915, „Jiul” va efectua prima traversare romaneasca de catre un vapor a Oceanului Atlantic.
Tot in 1914 la Rotterdam este receptionata nava „Siretul” de 6600 tdw.
In privinta organizarii si a aspectelor economico-financiare, cele doua companii de navigatie principale, NFR si SMR erau companii cu capital mixt, ata de sta cat si privat. In afara de aceste doua companii principale, mai existau si altele mai mici, cum ar fi: „Societatea Anonima de Navigatie pe Dunare” (SRD), etc. Existau de asemenea si numeroase companii de navigatie cu capital strain, prezente in Romania.
In ceea ce priveste infrastructura portuara, aceasta se afla partial in administrarea statului roman (portul Constanta) si partial in administrarea „Comisiei Europene a Dunarii”(porturile din zona Dunarii).
In privinta santierelor navale, acestea erau societati cu capital particular.
Din partea statului roman, infrastructura navala era coordonata de Ministerul Lucrarilor Publice.
In anul 1908, in cadrul acestui minister, din initiativa marelui inginer Anghel Saligny, este infiintata „Directia Generala a Porturilor si Cailor de Comunicatii pe Apa”.
La inceputul secolului 20 este construit la Galati „Palatul Navigatiei”, dupa planurile arhitectului Petre Antonescu. Intre anii 1906-1907 este construita la Braila „Gara Fluviala” (portul de calatori), dupa planurile lui Anghel Saligny.
Tot in aceasta perioada, apar si primele scoli de pregatire a personalului din ramura transporturi navale.
Astfel, in 1881, era infiintata „Scoala copiilor de marina”, prima institutie de invatamant a Marinei Romane.
In 1893 era infiintata „Scoala de cadre a flotilei”, pentru pregatirea personalului din marina militara, urmata in 1896, de „Scoala de marina” (care pregatea subofiteri) si „Scoala de aplicatie a sublocotenentilor” (cu o durata de doi ani).
In 1904, din contopirea „Scolii de Marina a Subofiterilor” cu „Scoala de submecanici si submaistri” ia fiinta „Scoala de marina a maistrilor militari si sefi de specialitati”. In fine, in 1909, ia fiinta „Scoala navala superioara de marina’.
Pentru pregatirea practica a marinarilor romani, este adus din Marea Britanie, la 12 august 1882, primul bric „Mircea”. Nava avea deplasamentul de 360 tone, lungime 32 m, latime 7,6 m, iar propulsia era mixta- motor cu aburi si vele (suprafata velaturii era de 900 mp). La bordul acestei nave, au fost elaborate regulamente si harti maritime. In aprilie 1944, in timpul unui bombardament, nava este lovita in plin si scufundata.
Spre finalul acestui capitol, trebuie sa amintim si cateva nume de oameni care si-au adus o contributie majora la dezvoltarea marinei romanesti: viceamiralul Ioan Murgescu, comandor Nicolae Ionescu Johnson, locotenent-comandor Eugen Stihi, capitan Constantin Dumitrescu, etc.
In concluzie, putem afirma ca transportul naval si-a adus o contributie de prim-ordin in dezvoltarea economica si sociala a Romaniei, prin deservirea comertului de marfuri si a transportului de pasageri romanesc.
Transportul naval romanesc a fost implicat si in diverse evenimente politico-militare a epocii, in care si-a adus o contributie majora: razboiul de independenta, razboaiele balcanice si primul razboi mondial.
Astfel, in anul 1907, cu ocazia revolutiei din Rusia, vor cere azil politic in portul Constanta, marinarii rusi de pe cuirasatul „Potemkin” si torpilor „Flag” (in total 878 marinari si 3 ofiteri).
In 1900 apare „Revista maritima”, iar, la expozitia de la Paris, prima harta de navigatie elaborata in Romania („Harta Marii Negre- coasta Romaniei”) a primit medalia de aur. Autorul ei a fost locotenentul-comandor Al. Catuneanu.
In timpul primului razboi mondial (1914- 1918) infrastructura navala (porturi, faruri, diguri), ca si flota fluviala si maritima a Romaniei sufera importante distrugeri.