Inaugurez acest nou subiect, care sper eu sa va atraga atentia, cu un subiect cat se poate de interesant: vagoanele tip B70, un proiect Est german al finelor anilor '60. Mai precis, proiectul si prototipul acestor vagoane a aparut prin anul 1968 la uzinele DWA Bautzen. De atunci si pana astazi au aparut cateva versiuni ale acestui tip constructiv de vagon, insa aici nu vorbim despre istorie feroviara, ci despre modelele in miniatura produse in toata lumea.
Pentru modelistii cu vechime, producatorul traditional este compania Tillig din Germania. Initial, pentru scara HO pana in 1989 acestea erau produse aproape exclusiv in fosta RDG (Germania de Est) de catre Schicht (mare parte scara 1:100) si ocazional Piko (1:87). Cele la scara TT (1:120) erau produse exclusiv la fosta TT Berliner. Dupa anul 1991, odata cu reunificarea Germaniei, fabricile de profil au fost in parte privatizate partial sau total, si si-au schimbat denumirea. Astfel pentru scara HO vagoanele B70 erau produse pana pe la inceputul anilor 2000 de catre firma Sachsen Modelle (continuatoarea Schicht). Fostii TT Berliner au devenit dupa 1991 Tillig si au continuat producerea cu aceleasi matrite a celebrelor vagoane, pana in urma cu cativa ani cand au creat matrite noi si au coreectat anumite greseli (insa despre asta vom vorbi alta data).
Intre timp, pe piata au intrat in "monopolul" Tillig asupra vagoanelor tip B70 (la HO si TT) si alti producatori, cum ar fi cazul celor de la Roco, sau diferite colaborari Roco/Tillig sau Piko/Roco, etc.
Intr-o vreme si elvetienii de la RailTop au promis ca vin pe piata cu dormitoare tip B70, insa nu au mai avut ocazia de a o face.
Dar hai sa ajungem si la piata actuala. Printre diferitele modele de B70, de la vagoane de clasa la cele cuseta sau dormitor, a existat unul creat special pentru fosta URSS, ceva mai diferit fata de cele est europene. Acesta era produs la uzinele DWA Ammendorf, si arata aproape la fel ca un B70 de dormit "clasic" doar ca avea ferestrele si usile, plus latimea, conforme cu standardele sovietice/rusesti. Si cei de la CFM aveau un astfel de vagon in dotare pana acum ceva vreme. Ei bine, aici tot cei de la Tillig, atat pe HO cat si pe TT isi aroga exclusivitatea producerii acestor vagoane.
Insa, in aceasta primavara, italienii de la ACME Treni, au anuntat producerea in serie a aceluiasi model, la scara HO, insa cu ferestrele actuale, de tip nou. Diferenta intre modele o puteti observa chiar voi:

Insa acest model, se vinde la un pret estimat de circa 70 Euro, si momentan doar pe baza de comanda. Nu exista pe stocul niciunui magazin din Europa.
Modelul similar de la Tilig la scara HO, ceva mai slab ca detalii si realizare, se vinde la un pret mediu de 50 de Euro, in orice magazin din Europa.
Sursa foto: tillig.com
Cam atat cu modelele la scara HO. In cele ce urmeaza am sa vin cu o completare legata de cele la scara TT (1:120). Va voi prezenta un model de vagon tip B70 produs de Tillig, ce se comercializeaza la un pret mediu de circa 45 de euro. Este vorba de noua matrita care in capete nu are taiata o parte din cutie ca la vechile matrite Berliner.
Sursa foto: tillig.com
Insa, recent, am descoperit un alt producator german de modele la scara TT, Kuehn Modell, care realizeaza niste modele cu mult mai bine detaliate la aceasta scara, comercializat undeva la circa 30 de Euro. Hai sa le vedem:
Si special pentru AndreiCFRBV, un etajat de la Goerlitz (similar seriei 26-26 ale CFR). Un model la scara TT al Kuehn Modell (cam 36 de Euro), in comparatie cu unul scara HO (deci mult mai mare) de la Piko (in jur de 50 Euro):
La final, pentru cei interesati, Tillig a scos in urma cu ceva vreme doua seturi la scara TT cu astfel de vagoane ale CFR, respectiv o cuseta si un dormitor de tip B70 (pretul unui astfel de set fiin udneva pe la 86 de Euro). Momentan cele doua seturi nu se mai afla in productie la Tillig si nici pe stoc:
Eu inchei aici, si cand apare ceva nou "radarul" modelistic intra in actiune.
