Dioda

Inventii, inovatii, descoperiri tehnice.

Dioda

Mesajde Trifu22 pe 31 Dec 2011, 02:56

Dioda este o componenta electronica cu doua terminale cu rezistenta si conductivitate non-liniare (cunent-voltaj nonlinear) si se distinge de componentele cu rezistenta lineara care respecta Legea lui Ohm.
Dioda semiconductoare cel mai raspandit tip de dioda folosit azi, este o piesa cristalina de material semiconductor conectata la doua terminale electrice.
Dioda (tubul electronic rar folosit, doar in aplicatiile cu tensiuni inalte) este un tub electronic ce contine un catod (placa) si un anod.

Cea mai comuna functie a unei diode este capabilitatea de a conduce electricitatea intr-o singura directie (stimulare inainte) dar blocand curentul care vine din directia opusa (stimulare inversa). Asadar dioda este o versiune electronica a undei valve.

200px-Diode-closeup.jpg


Acest comportament unidirectional este numit redresare si este folosita pentru a redresa Curentul Alternativ in Curent Continuu. si sa detecteze semnalele radio din modulatia frecventei radiofonice.

Totusi diodele pot avea un comportament mai complex decat functia on-off. Diodele semiconductoare incep sa conduca doar atunci cand tesiunea depaseste un anumit prag in directia inainte. Caderea de tensiune peste o dioda stimulata inainte variaza foarte putin cu curentul (intensitatea) si in finctie de temperatura. Acest efect poate fi folosit ca senzor de temperatura sau martor tensiune (tensiune de referinta).

Diodele au fost primele semiconductoare electronice. Descoperirea proprietatilor redresoare a cristalelor a fost facuta de un fizician german, Ferdinand Braun in 1874. Primele diode semiconductoare au fost construite in 1906 si erau facuta din cristale minerale cum ar fi galena. Azi, majoritatea diodelor sunt construite din siliciu, dar sunt folosite si alte semiconductoare cum ar fi Germaniu.
⇓⇓⇓ Accesează Radioreceptorul CFR ⇓⇓⇓
⚡⚡⚡http://t22sys.noip.me/radio/cfr/ ⚡⚡⚡
♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣
►►►Trifu22 Systems◄◄◄
Avatar utilizator
Trifu22


Mesaje: 2746
Membru din: 27 Oct 2009, 23:39
Localitate: Buftea, M300 km 14+600
Avertismente: 14

Înapoi la MINITEHNICUS

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style by Webdesign www, książki księgarnia internetowa podręczniki