Pagina 1 din 1

Condensatorul

MesajScris: 16 Mar 2012, 17:01
de Trifu22
Un condensator (denumit uneori capacitor) este o componenta electronica pasiva folosita pentru inmagazinarea energiei intr-un camp electric. Formele variaza mult, dar toate contin cel putin doi conductori electrici separati de un material dielectric (izolator); de exemplu, un panou de sticla cu folie de aluminiu pe ambele suprafete (foliile nu se ating).
Condensatorii sunt folositi in mare masura in circuitele electrice ale aparatelor electronice obisnuite

cap.GIF


Cand exista o diferenta de potential (V) peste coductori, un camp electrostatic se dezvolta peste dielectric, facand ca o sarcina pozitiva sa se adune pe o placa (conductor) si o sarcina negativa pe cealalta placa. Energia este inmagazinata in campul electrostatic. Un condensator ideal este caracterizat printr-o valoare constanta numita capacitate masurata in Farazi.
Acesta este raportul dintre sarcina electrica de pe fiecare placa si diferenta potentiala intre ele

Capacitor_schematic_with_dielectric.JPG


Capacitatea este cea mai mare atunci cand grosimea dielectricului este cea mai mica si suprafetele placilor mari. In practica, dielectricul dintre placi permite pierderea unei mici parti din energie, si are deasemenea o limita la rezistenta campului electric (limita de strapungere), iar terminalele si conductorii (placile) creaza inductanta si rezistenta nedorita.

Condensatorii sunt folositi in mare parte in circuite electronice pentru blocarea DC, in timp ce lasa curetnii AC sa treaca, in retele de filtre, pentru regularea surselor de tensiune, in circuite rezonante (radiouri), in sistemele de transmitere a crentului electric pentru corectarea factorului de putere, si multe ale scopuri.

Photo-SMDcapacitors.jpg

Re: Condensatorul

MesajScris: 16 Mar 2012, 19:58
de Trifu22
Astept intrebarile