Transformatorul

Inventii, inovatii, descoperiri tehnice.

Transformatorul

Mesajde Cornel Grigore pe 19 Oct 2012, 22:36

Transformatorul electric este un aparat care realizeaza o modificare a parametrilor (tensiune, current, numar de faze) energiei electrice de currentalternative in scopul adaptarii energiei la caracteristicile functionale alediferitilor consumatori. Transformatorul electric permite transmisia energiei electrice la distante foarte mari cu randamente inalte, gratieutilizarii tensiunilor ridicate la sute de kilovolti. Prin statii de transformare intrepte energia electrica este apoi distribuita la parametrii necesari fiecaruiconsummator mare sau mic, industrial sau casnic.Transformatoarele electrice joaca un rol foarte important in actionarileelectrice. Le intalnim in forma monofazata sau trifazata.Transformatorul electric prezinta importanta si din punct de vederetheoretic. Bazandu-se, ca si masinile electrice de current alternative, pe legeainductiei electromagnetice, el sta la baza teoriei tuturor masinilor.


transformator toroidal

249030224-170125-215_300.jpg
Okazii.ro


Elementele constructive de baza ale transformatorului electric
Transformatorul electric poate fi mono, bi-, tri- sau n-fazat, in functie dereteaua de alimentare si de cerintele consumatorului. Cel mai simplu dintreacestea este desigur monofazat. Transformatorul electric monofazat de putere(utilizat in sistemele de actionari sau instalatii energetice) are urmatoarele elemente constructive de baza:-miezul magnetic ;-infasurarile primara si respective secundara ;-cuva, daca transformatorul este scufundat in ulei.

tole

MIEZURI-TRAFO.jpg
paint


Miezul magnetic
serveste ca drum de inchidere a fluxului principal al transformatorului. La transformatoarele de putere utilizate la frecventa industriala, miezul magnetic este construit din tole de otel electrotehnic aliat cu siliciu (~4%), cu o grosime a tolelor de 0,35 mm, izolate intre ele cu lac.Utilizarea tolelor de otel aliat cu siliciu asigura reducerea simtitoare a pierderilor in fier.Miezul electric al tramsformatorului monofazat prezinta doua variante constructive, prezentate in figura 1 a si b. Miezul magnetic are doua parti principale : coloanele si jugurile. La transformatoarele monofazate de putereaparenta sub 500VA, tola se taie dintr-o bucata cu ajutorul unei prese, avandu-se grija de a se realize o taietura dintr-o coloana, pentru a se putea introduce infasurarile transformatorului. Strangerea tolelor la asemea transformatoare se realizeaza prin nituri, iar sectiunea transversala a jugurilor sau a coloanelor esteun patrat sau un dreptunghi.La transformatoarele monofazate de putere mai mare, pentru a se realiza o mai rationala utilizare a foilor de tabla din care se taie tolele necesare.

Sursa:Modulul I Electrotehnica si Masuri electrice clasa a X-a , caietul de notite.
Toate cele bune !
Cornel Grigore


Mesaje: 489
Membru din: 29 Iul 2010, 12:45
Localitate: Buftea-IF,
Avertismente: 1

Re: Transformatorul

Mesajde Trifu22 pe 21 Oct 2012, 12:25

Sa ne explici si noua ce e ala un transformator izolat galvanic
⇓⇓⇓ Accesează Radioreceptorul CFR ⇓⇓⇓
⚡⚡⚡http://t22sys.noip.me/radio/cfr/ ⚡⚡⚡
♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣
►►►Trifu22 Systems◄◄◄
Avatar utilizator
Trifu22


Mesaje: 2746
Membru din: 27 Oct 2009, 23:39
Localitate: Buftea, M300 km 14+600
Avertismente: 14

Re: Transformatorul

Mesajde Cornel Grigore pe 21 Oct 2012, 14:18

inseamna separarea electrica dintre doua echipamente
Toate cele bune !
Cornel Grigore


Mesaje: 489
Membru din: 29 Iul 2010, 12:45
Localitate: Buftea-IF,
Avertismente: 1


Înapoi la MINITEHNICUS

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style by Webdesign www, książki księgarnia internetowa podręczniki