Masina de zapada tip PS-3 A (SM 2) a CFR Infrastructrura.

Utilaje de cale / Railway maintenance vehicles

Masina de zapada tip PS-3 A (SM 2) a CFR Infrastructrura.

Mesajde Daniel pe 23 Apr 2014, 22:22

BEST OF.jpg


Masina de zapada tip PS-3 A (SM 2) sau “tren universal de curatare”.

Masina de zapada tip PS3 A din dotarea CFR S.A. abandonata.jpg
Masina de zapada tip PS3 A din dotarea CFR S.A. abandonata. / Foto: Daniel


In cele ce urmeaza va voi prezenta IN PREMIERA si EXCLUSIVITATE pe un forum din Romania, un tren de zapada produs in fosta U.R.S.S. care a facut parte din dotarea CFR.



Acesta a fost denumit la CFR "Masina de zapada" si este versiunea pe ecartament normal (1435mm) a celebrului tren universal de curatire a liniei sovietic, denumit SM2. Versiunea de ecartament normal a purtat denumirea de PS-3 - A.

Tren de zapada SM2 al Gazprom in Rusia.jpg
Tren de zapada SM2 al Gazprom in Rusia. / Sursa foto: englishrussia.com


Trenul va fi prezentat in detaliu pe parcursul a cateva episoade. In primul episod va voi oferi o prezentare generala cu date tehnice a acestui utilaj extrem de interesant, pentru ca in partile urmatoare sa vedeti la detaliu fiecare parte componenta a acestuia.

Pozitionarea conform Google.JPG
Pozitionarea conform Google. / Sursa foto: googlemaps


Din pacate acesta zace intr-o stare de avansare degradata undeva in apropierea podului Constanta. Ultma revizie generala a avut-o in anul 1998 la SIRV Titu.

Detaliu placuta fabricant pe vagonul terminal.jpg
Detaliu placuta fabricant pe vagonul terminal. / Foto: Daniel


Fabricat in anul 1981 inca nu poate fi considerat un utilaj vechi si care si-ar fi indeplinit norma de casare, insa din motive stiute numai de proprietarii de drept ai acestui tren, se pare ca a fost retras prematur. Nu cred ca lipsa pieselor de schimb ar fi fost motivul, atata timp cat producatorul ofera si acum piese si subansamble necesare intretinerii in stare de functionare a unui astfel de tren (piese de schimb oferite de producator).

Tren de zapada SM2 intr-o statie din Rusia.jpg
Tren de zapada SM2 intr-o statie din Rusia. / Sursa foto: railfaneurope.net


Descriere:



Tren universal de curatare propulsat (de tip „sectiune”) ce lucreaza cuplat la locomotiva. Trenul a fost folosit in Romania cu precadere la deszapezirea triajelor si a fost denumit “masina de zapada”. El este versiunea ceva mai noua si imbunatatita a trenului de zapada tip SM-2 format din patru unitati, autopropulsate , tren aparut initial intre anii 1956-1957.

Prima versiune aflata in spatele plugului, astazi piesa de muzeu in Rusia.jpg
Prima versiune aflata in spatele plugului, astazi piesa de muzeu in Rusia. / Sursa foto: railfaneurope.net


Ultima versiune produsa in Rusia este SM-8 fata de SM-2. Versiunea construita in anul 1981 pentru CFR poate fi considerata de generatie mai noua. Numarul de bucati existente la CFR S.A. nu am reusit sa-l aflu.

Tren de zapada SM2 intr-o statie din Rusia.jpg
Tren de zapada SM2 intr-o statie din Rusia. / Sursa foto: railfaneurope.net


Sa urmarim un astfel de tren la curatare de macazuri undeva in Rusia:



Trenul nostru face parte din familia trenurilor universale de curatare a liniilor produse de uzinele “Engels” devenite din anii ’90 “Transmash” : SM-2M; SM-2MS ; si SM-7H.

Masina de zapada tip SM-2 (4.03.2012).jpg
Masina de zapada tip SM-2 (4.03.2012). / Foto: Daniel


Trenul prezentat de mine, este versiunea pentru ecartament european de 1435mm (tip PS-3 A), motiv din care este ceva mai ingust fata de modelele rusesti create pentru 1520mm (ecartament “imperial”).

Cum functioneaza acest tren? El este compus dintr-un vagon frontal denumit cap de conducere si control sau (cap de masina), apoi prima gondola intermediara, urmata de a doua si la final o gondola de capat cu habitaclu pentru lucratori si cu rol de stocare, imprastiere si degajare a debrisului din toate gondolele.

Vagonul de capat (capul de masina) al acestui tren de zapada.jpg
Vagonul de capat (capul de masina) al acestui tren de zapada. / Foto: Daniel


Capul de masina PS3 – A (tip 1-T) este conceput special pentru curatarea caii ferate. Acesta este echipat cu aripi laterale, perii de alimentare (colectare a volumului de zapada) actionate hidraulic si un degajor zapada tip SDP-M2, descompletat si disparut la cel pozat de mine.

Panorama a primelor doua gondole de stocare a zapezii si materialului adunat de pe linii.jpg
Panorama a primelor doua gondole de stocare a zapezii si materialului adunat de pe linii. / Foto: Daniel


Gondolele intermediare (de tip VP2 I) au rol de containere pentru colectarea zapezii si poluantilor, si datorita benzii transportoare din fiecare gondola, materialul adunat de pe linie este transportat si mutat in lungul trenului in vederea depozitarii si mai apoi a evacuarii materialului adunat.

Vagonul terminal.jpg
Vagonul terminal. / Foto: Daniel


Gondola finala sau vagonul terminal, de tip VK I, este dotat cu rotoare transversale ce arunca inafara gabaritului caii zapada si buruienile, precum si alte resturi solide maruntite. Descarcarea de material colectat se face prin pulverizare pe ambele parti ale utilajului, pana la o distanta de 5-10m fata de tren, atat in interiorul statiilor de cale ferata cat si pe parcurs, in miscare cat si in stationare. Sub cabina vagonului terminal se afla o alta banda transportoare de mici dimensiuni care asigura curatarea prin evacuare a continutului gondolelor in momentul de supraplin al acestora, prin expulzare la partea din spate a vagonului.

Capat dispozitiv descarcare.jpg
Capat dispozitiv descarcare. / Foto: Daniel


Practic vagoanele gondola stocheaza materialul adunat pana la o limita de umplere, dupa care o cara catre ultima gondola care goleste trenul prin cele doua metode mentionate. Un exemplu video despre cum opereaza periile colectoare:



Caracteristici tehnice generale:

Trenul este dotat cu un generator Diesel principal tip DGS-BP 200Tsp (U36M) sau similar, cu o putere nominala de 200Kw situat in incinta vagonului cap al masinii. Acesta pune in miscare organele de masina electrice ale trenului. De asemenea, trenul este dotat si cu un compresor ce furnizeaza aerul necesar cilindrilor trenului.

In vagonul cap de masina se afla o sala a generatoarelor Diesel electrice.jpg
In vagonul cap de masina se afla o sala a generatoarelor Diesel electrice. / Foto: Daniel


Pentru a lucra in conditii optime, se poate folosi orice tip de locomotiva (din cele omologate de catre fiecare operator in parte). Intre locomotiva si trenul de zapada exista instalat un telefon, astazi decrepit si cel mai probabil inlocuit la trenurile functionale cu statii de emisie-receptie. Gestionarea organelor de lucru ale trenului se efectueaza din cabinele gondolei terminal e si a capului de masina. In functie de utilizare, trenul este modular si poate fi operat doar din trei unitati, respectiv terminalele din capete si o singura gondola de stocare si transport. Un material video cu un astfel de tren tractat de o masina tip "Taiga" (2M62):



Panorama a primelor doua gondole de stocare a zapezii si materialului adunat de pe linii.jpg
Panorama a masinii de zapada - in imagine cele doua gondole intermediare si gondola finala (vagon terminal). / Foto: Daniel


Trenul in ansamblu este compus din circa 15 parti componente(functie de model), asadar este un utilaj extrem de complex. De notat ca pe tren este mentionat “a nu fi tamponat la manevra”. De ce? Deoarce trenurile rusesti, sunt dotate cu cuple automate tip [img=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d5/Sa3.gif]SA-3[/img], ce nu permit controlul optim al timoneriei de frana care sa permita franarea graduala (in trepte). Astfel, franarea se face brusc si cuplele automate se pot ciocni violent intre ele riscand ruperea. Ca o paranteza, din acest motiv experimentele legate de folosirea cuplelor SA3, realizate in Romania in perioada anilor ’70-’80 au fost sistate, ruperile de tren fiind frecvent semnalate la trenurile de marfa.


Date tehnice si constructive:

Fabricant: Uzinele JSC Transmash, Engels, Regiunea Saratov (Rusia)
Anii de fabricatie: intre 1957 si 1996. Cel prezentat este fabricat in anul 1981.
Propulsie: Autopropulsat, lucreaza la capacitate maxima cuplat la locomotiva, si este dotat cu generator pentru functionarea proprie.
Puterea generatorului: aproximativ 200kw sau 630kw, functie de echipare.
Unitati componente: 4 (1 vagon de capat denumit si 1-T, 1 vagon final, 2 vagoane gondola intermediare). Insa trenul poate fi compus si din doua vagoane, functie de necesitati.
Capacitate maxima de curatare: 1200m3/h sau 480t/h.
Capacitate de stocare medie (functie de tip): 340 - 438mc circa 122 tone
Capacitatea maxima de incarcare pe o distanta in mers de 175m
Penetrarea maxima: 200mm
Greutate totala (cu cele patru unitati): aproximativ 188.6 tone
Viteza maxima (remorcat): - stare goala intre 70km/h si 100km/h. – incarcat: 50mk/h.
Viteza de lucru (operare): intre 0.6 – 10km/h
Greutate constructiva vagon frontal (Nr.1): 71.2 t
Greutate constructiva gondola: 36.8 t
Greutate constructiva vagon terminal: 70 t
Lungime vagon cap masina: 17.5m
Lungime gondola: 22.5m
Lungime vagon terminal: 22.5m
Lungime totala tren: 85m
Distanta de-a lungul fetelor de tragere (lateralele trenului): 93.958mm (versiunea URSS)
Latimea maxima: 3.300mm (pentru cele destinate ecartamentului “imperial”) / ≈ 2.600mm pentru ecartament normal
Inaltimea la vane: sub 5.300mm
Sursa unei parti a datelor tehnice.

Boghiu tip 'Diamond turnat' cu roti de 950mm diametru.jpg
Boghiu tip 'Diamond turnat' cu roti de 950mm diametru. / Foto: Daniel


Vagoanele ce compun trenul sunt cuplate intre ele cu cuple automate tip SA-3 de tip sovietic. Exista si cuple automate europene similare si compatibile cu acestea cu diferenta ca permit controlul automat al aerului comprimat si al cablurilor electrice, asadar permitand fanarea graduala, insa numai anumite trenuri germane sunt dotate cu astfel de cuple mai performante.

Detaliu aparate de legare cupla automata tip SA-3.jpg
Detaliu aparate de legare cupla automata tip SA-3. / Foto: Daniel


Observatii:

Utilizare (conform producatorului): proiectat pentru indepartarea zapezii si ghetei de pe liniile si macazurile statiilor si intreprinderilor industriale pe timp de iarna, iar pe timp de vara pentru curatarea cailor ferate de moloz si alti poluanti.
Avantaje fata de alte trenuri propulsate si freza de zapada autopropulsata : performanta ridicata, capacitate crescuta, viteza mai mare, posibilitatea deplasarii printre grupurile mici de vagoane in timpul miscarilor de manevra, produce energie proprie pentru functionarea utilajului, fara a solicita neaparat de la unitatea propulsoare. Se poate cupla cu complexe tip “schebneochistitelnymi” si alte echipamente de cale ferata, oferind si iesire ca statie de putere mobila (sursa) pentru alte utilaje de reparatii.



Este proiectat pentru a fi apt de lucru la orice ora din zi si din noapte, pe orice anotimp si pe toate tipurile de sine si traverse, la temperaturi intre -40 si +40 °C. Numarul maxim de persoane ce deservesc utilajul este de trei.

Trenul este dotat cu organe de lucru electrohidraulice operate de la distanta si automat. Masina de capat foloseste o banda de curatare cu o latime maxima de pana la 3m si lungime de pana la 5.3m (functie de tip si gabarit) si un rotor de alimentare cu material curatat, reglabil. Daca este nevoie, trenul poate arunca zapada pe masura ce degajeaza liniile, printr-o instalatie aflata in ultimul vagon, pana la o distanta de 5m (transportorul de evacuare) si 30m (rotor) cand expulzeaza direct. Insa rolul acestui tren este acela de a stoca zapada in gondole, fiind folosit cu precadere la curatarea liniilor statiilor si triajelor. Generatorul trenului furnizeaza energie atat pentru utilajele cu care este dotat cat si pentru consumul lucratorilor.

Va astept in episoadele urmatoare cu mai multe imagini in detaliu ale acestei masini. :dance:
Avatar utilizator
Daniel


Mesaje: 9782
Membru din: 28 Oct 2009, 21:05
Localitate: Bucuresti
Avertismente: 1

Re: Masina de zapada tip PS-3 A (SM 2) a CFR Infrastructrura

Mesajde Trifu22 pe 25 Apr 2014, 00:38

Este pacat ca acest utilaj a fost lasat in paragina. La noi e ca la nimeni, la lopata si la matura la macazuri (unele au noroc cu incalzitoarele)
Foame de fier vechi
Plus ca utilajul ar fi fost bun si la curatarea gunoaielor de prin statii
⇓⇓⇓ Accesează Radioreceptorul CFR ⇓⇓⇓
⚡⚡⚡http://t22sys.noip.me/radio/cfr/ ⚡⚡⚡
♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣
►►►Trifu22 Systems◄◄◄
Avatar utilizator
Trifu22


Mesaje: 2746
Membru din: 27 Oct 2009, 23:39
Localitate: Buftea, M300 km 14+600
Avertismente: 14

Re: Masina de zapada tip PS-3 A (SM 2) a CFR Infrastructrura

Mesajde bitter pe 30 Apr 2014, 20:08

Il mananca cimitirul Bellu
Avatar utilizator
bitter


Mesaje: 361
Membru din: 07 Apr 2010, 14:29
Localitate: Brasov

Re: Masina de zapada tip PS-3 A (SM 2) a CFR Infrastructrura

Mesajde Daniel pe 18 Mai 2014, 21:35

Aveti dreptate. Din pacate in acest moment nu am informatii si despre alte trenuri de acest gen ale CFR Infrastructura, insa e pacat ca in ultimii ani ne-am confruntat cu zapezi mari si uite ca ar fi fost bune si trenurile astea de curatare a liniei. Cum spunea si Trifu ele puteau fi folosite si inafara anotimpului rece pentru curatarea liniilor de tot felul de mizerii.

Panorama a capatului de masina tip 1-T.jpg
Panorama a capatului de masina tip 1-T. / Foto: Daniel


Sa exploram in acest episod capul de masina tip 1-T numerotat ca Nr.1 in compunerea trenului de zapada. Vom face un tur in imagini al acestui utilaj extrem de interesant si de complex ca alcatuire si functionare.

Postul de comanda si conducere:

Vagonul de capat si primele vagoane ale sale in martie 2012.jpg
Vagonul de capat si primele vagoane ale sale in martie 2012. / Foto: Daniel


Cabina inalta a masinii de zapada (vedere frontala).jpg
Cabina inalta a masinii de zapada (vedere frontala). / Foto: Daniel


Cilindrul pneumatic cu tija.jpg
Cilindrul pneumatic cu tija. / Foto: Daniel


Suport pentru aparat de tractiune tip SA-3. Aparatul de cuplare se prindea intr-un bolt care poate fi scos pentru revizie sau montarea de cupla europeana cu carlig.jpg
Suport pentru aparat de tractiune tip SA-3. Aparatul de cuplare se prindea intr-un bolt care poate fi scos pentru revizie sau montarea de cupla europeana cu carlig. / Foto: Daniel


Ramasite sistem de prindere alimentator cu material curatat si lame de penetrare.jpg
Ramasite sistem de prindere alimentator cu material curatat si lame de penetrare. / Foto: Daniel


Fosta cabina de conducere astazi devenita 'casa' pentru oamenii strazii.jpg
Fosta cabina de conducere astazi devenita 'casa' pentru oamenii strazii. / Foto: Daniel


Ferestrele au fost acoperite cu bucati de tabla in vederea conservarii masinii.jpg
Ferestrele au fost acoperite cu bucati de tabla in vederea conservarii masinii. / Foto: Daniel


Detaliu inscriptionare la partea din spate a cabinei post de conducere si comanda.jpg
Detaliu inscriptionare la partea din spate a cabinei post de conducere si comanda. / Foto: Daniel


Inscriptii laterale avertizoare pe laterala cutiei postului de comanda.jpg
Inscriptii laterale avertizoare pe laterala cutiei postului de comanda. / Foto: Daniel


Boghiu tip Diamond turnat plasat sub postul de conducere.jpg
Boghiu tip Diamond turnat plasat sub postul de conducere. / Foto: Daniel


Alte inscriptii de lucru pe lonjeronul sasiului vagonului de capat.jpg
Alte inscriptii de lucru pe lonjeronul sasiului vagonului de capat. / Foto: Daniel


Componente ale statiei alimentator-transportor aflate sub cutia cabinei postului de comanda.jpg
Componente ale statiei alimentator-transportor aflate sub cutia cabinei postului de comanda. / Foto: Daniel


Detaliu sub capatul de alimentare cu zapada a benzii transportoare din vagonul frontal..jpg
Detaliu sub capatul de alimentare cu zapada a benzii transportoare din vagonul frontal. / Foto: Daniel


Detaliu lonjeron sasiu si inscritpie tonaj vagon capat.jpg
Detaliu lonjeron sasiu si inscritpie tonaj vagon capat. / Foto: Daniel


Detaliu cutie de osie pentru boghiu tip Diamond.jpg
Detaliu cutie de osie pentru boghiu tip Diamond. / Foto: Daniel


Sala masinilor si sistemul transportor:

Fosta sala a masinilor ce adapostea generatoarele si compresoarele masinii de zapada.jpg
Fosta sala a masinilor ce adapostea generatoarele si compresoarele masinii de zapada. / Foto: Daniel


Laterala a masinii de zapada tip PS3 (SM2).jpg
Laterala a masinii de zapada tip PS3 (SM2). / Foto: Daniel


Interior al salii masinilor aflata sub postul de conducere (catre spatele vagonului).jpg
Interior al salii masinilor aflata sub postul de conducere (catre spatele vagonului). / Foto: Daniel


Catre capatul din fata al vagonului frontal (spre capatul benzii transportoare).jpg
Catre capatul din fata al vagonului frontal (spre capatul benzii transportoare). / Foto: Daniel


O fosta grila de aerisire vazuta dinspre sala masinilor catre exterior.jpg
O fosta grila de aerisire vazuta dinspre sala masinilor catre exterior. / Foto: Daniel


Traverse principale si intermediare ale platformei cutiei vagonului.jpg
Traverse principale si intermediare ale platformei cutiei vagonului. / Foto: Daniel


Un alt detaliu boghiu pe sub cutia vagonului.jpg
Un alt detaliu boghiu pe sub cutia vagonului. / Foto: Daniel


Boghiu tip Diamond al trenului plasat sub sala masinilor.jpg
Boghiu tip Diamond al trenului plasat sub sala masinilor. / Foto Daniel


Boghiul de sub sala masinilor.jpg
Boghiul de sub sala masinilor. / Foto: Daniel


Detaliu cutie de osie pentru boghiu tip Diamond.jpg
Detaliu cutie de osie si parte din cadrul boghiului. / Foto: Daniel


Detaliu inscriptii tonaj si revizie pe lonjeron.jpg
Detaliu inscriptii tonaj si revizie pe lonjeron. / Foto: Daniel


Detaliu laterala sistem transportor cu banda, laterala arbore transportor si alte componente ale sistemului de transport zapada si detritus.jpg
Detaliu laterala sistem transportor cu banda, laterala arbore transportor si alte componente ale sistemului de transport zapada si detritus. / Foto: Daniel


Banda transportoare urca deasupra salii masinilor utilajului.jpg
Banda transportoare urca deasupra salii masinilor utilajului. / Foto: Daniel


Partea superioara a benzii transportoare din vagonul de capat ce duce zapada in prima gondola, cu rolele de ghidaj si sustinere ale elementului flexibil pe partea goala.jpg
Partea superioara a benzii transportoare din vagonul de capat ce duce zapada in prima gondola, cu rolele de ghidaj si sustinere ale elementului flexibil pe partea goala. / Foto: Daniel


Rampa de urcare si descarcare a zapezii cu ajutorul benzii transportoare.jpg
Rampa de urcare si descarcare a zapezii cu ajutorul benzii transportoare. / Foto: Daniel


Perii laterale sub sala masinilor.jpg
Perii laterale sub sala masinilor. / Foto: Daniel


Perie colectoare laterala.jpg
Perie colectoare laterala. / Foto: Daniel


Peria laterala de colectare a zapezii si detritusului si aripile cilindrice care o sustin.jpg
Peria laterala de colectare a zapezii si detritusului si aripile cilindrice care o sustin. / Foto: Daniel


Posibil un fost alimentator in mers cu zapada.jpg
Posibil un fost alimentator in mers cu zapada. / Foto: Daniel


Sistemul de colectare laterala a zapezii (curatarea gabaritului liniei).jpg
Sistemul de colectare laterala a zapezii (curatarea gabaritului liniei). / Foto: Daniel


Un rest al unei perii laterale de colectare a zapezii.jpg
Un rest al unei perii laterale de colectare a zapezii. / Foto: Daniel


Tamburi si tije cu pinioane ale capatului benzii transportoare.jpg
Tamburi si tije cu pinioane ale capatului benzii transportoare. / Foto: Daniel


Zapada este varsata intr-o cuva aflata in capatul celui de-al doilea vagon gondola.jpg
Zapada este varsata intr-o cuva aflata in capatul celui de-al doilea vagon gondola. / Foto: Daniel


O ultima imagine a lateralei primului vagon.jpg
O ultima imagine a lateralei primului vagon. / Foto: Daniel


In episodul urmator vom explora vagoanele gondola intermediare ale trenului. Pana atunci veti avea suficient timp sa cercetati cu atentie vagonul cap masina al acestui tren. ;)

Vagonul cap masina al trenului.jpg
Vagonul cap masina al trenului. / Foto: Daniel


Va urma...
Avatar utilizator
Daniel


Mesaje: 9782
Membru din: 28 Oct 2009, 21:05
Localitate: Bucuresti
Avertismente: 1

Re: Masina de zapada tip PS-3 A (SM 2) a CFR Infrastructrura

Mesajde bitter pe 18 Mai 2014, 22:54

Poate invata ceva si d-nu Dorozbantu ceva din acest reportaj. Asta inseamna un forum serios care nu arunca 20000 de euro pe fire de marar pe diorama
Avatar utilizator
bitter


Mesaje: 361
Membru din: 07 Apr 2010, 14:29
Localitate: Brasov

Re: Masina de zapada tip PS-3 A (SM 2) a CFR Infrastructrura

Mesajde Daniel pe 19 Mai 2014, 18:36

Sa nu exageram. Poate domnul Dorobantu chiar nu are timp sa se ocupe de altfel de lucruri. Pentru asa ceva, exista Railnet.ro. Astfel usuram si noi munca unor ingineri de exploatare din domeniu, care se pot concentra pe activitatile specifice pentru ca roata sa se invarta. :dance:
Avatar utilizator
Daniel


Mesaje: 9782
Membru din: 28 Oct 2009, 21:05
Localitate: Bucuresti
Avertismente: 1

Re: Masina de zapada tip PS-3 A (SM 2) a CFR Infrastructrura

Mesajde Drakkar electric pe 20 Mai 2014, 23:56

E faina descrierea si utilajul este foarte interesant. Nu am mai vazut asa ceva pana acum. Am vazut si in filmulete ca masinile astea de zapada sunt autorpropulsate. Acum va pun o intrebare la subiect, nu ca asa-zisii pasionati care nu intreaba nimic si se dau mari "cunoscatori" pentru ca se au bine cu vreun amarat de maistru de prin vreun depou. M-am uitat atent in poze si nu am vazut vreun motor de tractiune. Stiu ca motoarele astea daca nu ma insel sunt plasate cumva pe osie. Stiti ceva de aspectul asta? Nu cumva PS3 era versiunea propulsata si nu autopropulsata a lui SM2? Sau motoarele or fi fost furate fie scoase cand l-au bagat in "conservare"? Si referitor la conservare se vede cum se face in Romania. Pacat de utilaj ca era bun la zapezile care au inceput sa revina la noi. Inca un utilaj de deszapezire nu ar fi stricat dar probabil cei de la CFR Infrastructura au multi bani si-si permit sa arunce asa ceva la gunoi, ca asta numai conservare nu poate fi numita!
Avatar utilizator
Drakkar electric


Mesaje: 426
Membru din: 19 Feb 2014, 01:29
Localitate: Bucuresti

Re: Masina de zapada tip PS-3 A (SM 2) a CFR Infrastructrura

Mesajde Daniel pe 22 Mai 2014, 11:11

Ai pus o intrebare interesanta. Ne-am uitat si noi pe sub masina de zapada si nu am gasit vreun motor pe osie. Este foarte posibil ca motoarele de tractiune ale utilajului sa fi fost demontate in vederea conservarii. Sau poate versiunea pentru CFR asa cum ai afirmat si tu sa fi fost una fara motoare de tractiune. E destul de greu de aflat care a fost adevarul. Posibil sa fi fost si furate pentru ca in sala masinilor dupa cum se vede nu mai este nimic. Daca ar fi existat motoare ele ar fi fost plasate presupun pe boghiul aflat sub sala masinilor pentru ca in zona aceea am mai vazut cate ceva. Cred ca ar trebui reanalizat la fata locului cu prima ocazie.
Avatar utilizator
Daniel


Mesaje: 9782
Membru din: 28 Oct 2009, 21:05
Localitate: Bucuresti
Avertismente: 1

Re: Masina de zapada tip PS-3 A (SM 2) a CFR Infrastructrura

Mesajde Drakkar electric pe 25 Mai 2014, 01:33

Poate sa fie sub ultimul vagon, cine stie. Astept continuarea serialului pentru ca utilajul este interesant. Nu am mai vazut pe nicaieri poze cu el si pana sa publicati voi pe Railnet nu am vazut pe nicaieri asa ceva. Good job!
Avatar utilizator
Drakkar electric


Mesaje: 426
Membru din: 19 Feb 2014, 01:29
Localitate: Bucuresti

Re: Masina de zapada tip PS-3 A (SM 2) a CFR Infrastructrura

Mesajde Daniel pe 31 Mai 2014, 19:54

Oke. Vom vedea ce si cum la timpul portivit. Dar hai sa exploram in imagini gondolele intermediare (de tip VP2 I), doua la numar. Cea de-a treia gondola este vagonul terminal, ce va fi prezentat in ultima parte a acestei descrieri. Numerotarea unitatilor trenului incepe cu vagonul cap de masina PS3 – A (tip 1-T) ce poarta numarul 1 si continua cu cele doua gondole intermediare numerotate cu 2 si 3, incheindu-se cu vagonul terminal sau de capat ce poarta numarul 4.

Primele doua gondole ale trenului de zapada.jpg
Primele doua gondole ale trenului de zapada. / Foto: Daniel


Hai sa facem un tur in imagini al clor doua gondole intermediare, unitatile 2 si 3 ale masinii de zapada:

Imagine de ansamblu a primei gondole de tip VP2 (unitatea nr. 2 a trenului).jpg
Imagine de ansamblu a primei gondole de tip VP2 (unitatea nr. 2 a trenului). / Foto: Daniel


Placuta fabricant datata 1981 (vagon gondola tip VP2 I).jpg
Placuta fabricant datata 1981 (vagon gondola tip VP2 I). / Foto: Daniel


Detaliu lonjeron lateral gondola.jpg
Detaliu lonjeron lateral gondola. / Foto: Daniel


Boghiu Diamond al gondolei.jpg
Boghiu Diamond al gondolei. / Foto: Daniel


Din nou greutatea constructiva inscriptionata pe gondola.jpg
Din nou greutatea constructiva inscriptionata pe gondola. / Foto: Daniel


Remorcat, acest tren circula cu maximum 70kmh.jpg
Remorcat, acest tren circula cu maximum 70kmh. / Foto: Daniel


Boghiul tip 'Diamond turnat' cu dimaterul rotilor 950mm, din celalalt capat al vagonului gondola.jpg
Boghiul tip 'Diamond turnat' cu dimaterul rotilor 950mm, din celalalt capat al vagonului gondola. / Foto: Daniel


Urmatoarele gondole din cele trei ale trenului sunt unitatile 3 si 4. In imagine imbinarea si tamburii de capat ai prmei gondole (unitatea nr.2 a trenului).jpg
Urmatoarele gondole din cele trei ale trenului sunt unitatile 3 si 4. In imagine imbinarea si tamburii de capat ai prmei gondole (unitatea nr.2 a trenului). / Foto: Daniel


Cea de-a doua gondola intermadiara (unitatea nr.3):

Gondole cuplate in convoi. Se observa tamburul benzii transportoare din prima gondola ce varsa zapada colectata intr-o alta cuva a gondolei urmatoare.jpg
Gondole cuplate in convoi. Se observa tamburul benzii transportoare din prima gondola ce varsa zapada colectata intr-o alta cuva a gondolei urmatoare. / Foto: Daniel


Greutate constructiva inscriptionata pe lonjeronul celei de-a doua gondole.jpg
Greutate constructiva inscriptionata pe lonjeronul celei de-a doua gondole. / Foto: Daniel


Detaliu placute fabricant pe a doua gondola a trenului.jpg
Detaliu placute fabricant pe a doua gondola a trenului. / Foto: Daniel


Toba de actionare a benzii vagonului nr. 3.jpg
Toba de actionare a benzii vagonului nr. 3. / Foto: Daniel


Lonjeronul celei de-a doua gondole (unitatea nr.3) inscriptionat cu viteza maxima.jpg
Lonjeronul celei de-a doua gondole (unitatea nr.3) inscriptionat cu viteza maxima. / Foto: Daniel


Imbinarea dintre unitatea nr 3 si gondola terminala.jpg
Imbinarea dintre unitatea nr 3 si gondola terminala. / Foto: Daniel


In episodul urmator vom explora si gondola terminala (unitatea nr.4 a trenului).

Ultimul vagon gondola cu habitaclu pentru personalul deservitor.jpg
Ultimul vagon gondola cu habitaclu pentru personalul deservitor. / Foto: Daniel


;)
Avatar utilizator
Daniel


Mesaje: 9782
Membru din: 28 Oct 2009, 21:05
Localitate: Bucuresti
Avertismente: 1

Re: Masina de zapada tip PS-3 A (SM 2) a CFR Infrastructrura

Mesajde Trifu22 pe 13 Iun 2014, 16:05

TRADUCERE PLACUTA FABRICANT:

MINTYAJMAȘ
FABRICA DE TRANSPORT MECANIC O. (n.r. Oraș) ENGELS (un oras in Rusia din regiunea Saratov)
TREN DESZAPEZIRE PSE-A
GONDOLA INTERMEDIARA VP2 N 159
FACRICAT IN ANUL 1981

FACUT IN URSS
⇓⇓⇓ Accesează Radioreceptorul CFR ⇓⇓⇓
⚡⚡⚡http://t22sys.noip.me/radio/cfr/ ⚡⚡⚡
♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣
►►►Trifu22 Systems◄◄◄
Avatar utilizator
Trifu22


Mesaje: 2746
Membru din: 27 Oct 2009, 23:39
Localitate: Buftea, M300 km 14+600
Avertismente: 14

Re: Masina de zapada tip PS-3 A (SM 2) a CFR Infrastructrura

Mesajde Daniel pe 13 Iun 2014, 21:06

Este totusi PS 3A. In rusa ca si inalte limbi ce folosesc caracterele chirilice, "e" este tot "E". "3" de obicei este "Z". Daca te uiti si la VP 2N si urmaresti logica, o sa vezi ca iti iese tot PS 3A. ;) Sper sa am timp sa vin si cu ultima parte a descrierii sa n-o lungim pan' la toamna. :mrgreen:
Avatar utilizator
Daniel


Mesaje: 9782
Membru din: 28 Oct 2009, 21:05
Localitate: Bucuresti
Avertismente: 1


Înapoi la ALTE CATEGORII (material rulant de alt tip) / OTHER type of rolling stock

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style by Webdesign www, książki księgarnia internetowa podręczniki