In urma cu doua nopti aflandu-ne intr-una din multele noastre excursii feroviare nocturne am observat cu stupoare ca porticul vechii cladiri nu mai exista... Am oprit, am studiat zona, si din cate am aflat de la localnici in urma cu nici o saptamana porticul garii a cazut sub lama excavatoarelor... Se pare ca dezvoltatorii proiectului pasajului de supratraversare a liniei de cale ferata cu soseaua de centura, au decis ca in acesta zona sa se construiasca o parcare pentru TIR-uri...
Constructia veche a garii este una ce dateaza de pe la finele anilor '50, inceputul anilor '60 ai secolului trecut. Cladirea avea doua corpuri (unul sudic si unul nordic) iar in centru un portic. Practic acest model de gara a fost implementat majoritatii garilor noi sau reconstruite (in urma distrugerii provocate de bombardamentele si luptele din anul 1944) de pe centura feroviara a Bucurestiului, la inceputul anilor '60. Constructii identice aveau garile: Voluntari, Varteju, Bucuresti Vest, etc. In ani '70-'80 s-au amplasat alaturi de acestea si noile cladiri ale instalatiiei CED, ce au preluat functionalitatea vechilor gari ce nu au mai fost destinate traficului de pasageri. Prin Gara Otopeni dupa cate stiu eu, inainte de 1989 inca mai trecea un tren personal Bucuresti - Tulcea care oprea aici. De asemenea pe perioada lucrarilor de modernizare, si traditional cand se efectuau lucrari de intretinere pe Magistrala 800, traficul de pasageri catre si dinspre Constanta era deviat pe aceasta sectiune. In ultimii ani mai exista un oaresce trafic de marfuri si de cand cu constructia acestui pod peste calea ferata, traficul feroviar in aceasta zona a fost stopat... Bucuria hotilor de catenara si de linie!
In luna decembrie a anului trecut, corpul sudic era devastat, practic o semi-ruina. Cel nordic inca mai era locuit de o familie, practic o ultima sansa pentru aceasta cladire veche... Acum si cel nordic a cazut prada jafului si in scurt timp va trece in neant odata cu intreaga cladire a garii... Am sa va las in compania catorva imagini prin intermediul carora sa va faceti o parere referitoare la schimbarile de "peisaj" petrecute din decembrie pana in martie. Cat despre liniile garii si mai ales catenara acesteia, o sa vedeti "rodul" furturilor violente din ultimii ani... Practic intre Mogosoaia si Bucuresti Sud (Gr. de Marfuri) nu mai avem decat relicve a ceea ce candva a fost o catenara...
In zilele urmatoare voi reveni cu imagini din Gara Otopeni. Pana atunci urmariti avanpremiera unei cronici triste...
Imi pare rau ca nu am avut vreme prea buna pentru niste exterioare mai frumoase. Dar daca asteptam dupa "vreme" nu cred ca mai aveam ce fotografia...