Cartea este structurata pe 4 mari capitole. Autorii ne invita intr-o calatorie in timp, ce debuteaza cu prezentarea firmelor constructoare de locomotive si automotoare, pentru a putea cunoaste mai bine, vechiculele cu care vom incepe calatoria noastra in timp... Apoi, urmeaza un jurnal al activitatii feroviare, in capitolul al doilea, cu mai multe subcapitole, ce trateaza la obiect, intreaga istorie a acestei regionale, incepand cu perioada premergatoare primei concesiuni, in Septembrie 1841 cand apare prima propunere de construire a unei cai ferate pe teritoriul vechiului Regat, din partea unei societati austriece, in parteneriat cu guvernul Moldovei de la acea data.
In capitolele urmatoare sunt tratate in detaliu inceputurile si evolutia constructiei de cai ferate in Moldova, incepand cu anul 1869, cand "Granita Moldovei a fost trecuta prima data de o locomotiva cu abur [...] incarcata pe un atelaj special tras de mai multe perechi de boi" si terminand cu anul 1994, cand pe data de 4 noiembrie, cu mari eforturi financiare, s-a inaugurat electrificarea liniei Suceava Nord - Darmanesti - Cacica - Paltinoasa, inceputa inainte de 1990.
Cel de-al treilea capitol al cartii trateaza in detaliu datele de inaugurarea ale liniilor de cale ferata de pe teritoriul actual al Romaniei, inepand cu data de 20.08.1854 cand s-a inaugurat pentru transportul de marfa - carbune, linia Bazias - Iam - Oravita si terminand cu ultima inaugurare de pe data de 05.07.1991 a liniei Dangeni - Saveni.
Ultimul capitol al cartii trateaza in detaliu evolutia parcului de locomotive cu abur de pe Regionala CFR Iasi intre anii 1961 - 1994. Lista este impresionanta si in mod sigur va veti bucura citind atat de multe informatii utile referitoare la parcul depourilor si remizelor de pe raza Regionalei Iasi de-a lungul a aproape 40 de ani.
Personal, o surpriza de proportii a fost detalierea de catre autori, a celebrei linii benzo-electrice, intre Prundul Bargaului si Dornisoara, un sistem implementat de catre austrieci inainte de eliberarea Bucovinei, de la 1918. Acest sistem era folosit in Imperiul Austriac pe unele linii din Tirol - conform afirmatiilor autorilor cartii. Sistemul acesta a fost implementat in luna August a anului 1915, si folosit de catre armata austriaca ce batea in retragere, 3 ani mai tarziu, pentru transportul materialului rulant de cale normala in retragerea catre Ardeal. Trenul functiona pe ecartament normal, dar putea trece foarte usor de pe sine pe drum forestier. Linia si-a gasit sfarsitul dupa anul 1940... Dar mai multe legate despre acest subiect extrem de interesant, am sa va las pe voi sa descoperiti!

Volumul de fata este unul extrem de bogat in informatii pretioase: de la harti detaliate ale Regionalei Iasi, pina la un inventar impresionant al materialului rulant, in special locomotive si automotoare ce au alcatuit de-a lungul timpului un parc feroviar de invidiat. Ar fi foarte multe de adaugat referitor la aceasta carte, dar cred ca celelalte lucruri minunate depuse de autori pentru voi in paginile bogat ilustrate, merita descoperite numai citind aceasta minunata lucrare, al carui pret este mai mult decat accesibil.

Lectura placuta!
