
Dar gata cu vorba, sa trecem la fapte.

Titlu: INTRETINEREA, REABILITAREA SI RECONSTRUCTIA TUNELELOR
Autor: Teodor Iftimie
Editura: ASAB
Anul aparitiei: 2002
Info:
Volumul, editat sub egida editurii ASAB din Bucuresti, este o excelenta lucrare de prezentare detaliata a tipurilor de tunele si problemele ce apar de la constructie pana la exploatare si in timpul acesteia. In plus, daca vreti sa cunoasteti cu precizie partile componente ale unui tunel, cartea de fata este ghidul perfect in imbogatirea cunostintelor de cultura generala in acest domeniu.
Autorul, inginer de profesie, de la obtinerea diplomei de Inginer Proiectant in anul 1969, si pana in anul 1991 a activat in cadrul Institutului de Proiectari Cai Ferate din Bucuresti, Sectia Lucrari de Arta, Colectiv Tuneluri. In cei 21 de de ani de activitate (pana in momentul aparitiei publicatiei), ca inginer proiectant a elaborat documentatii tehnice pentru o mare varietate de lucrari tehnice subterane: tuneluri realizate prin metode miniere, metoda scutului, precum si reconstructia si reabilitarea unor tuneluri existente sau a unor podete prin metode ultra moderne, etc. Insa, despre toate acestea, veti citi mai multe in paginile cartii.
Din anul 1991, Teodor Iftimie este titular al disciplinei Tuneluri Metropolitane din cadrul Catedrei de Poduri a Facultatii de Cai Ferate, Drumuri si Poduri din U.T.C.B. (Universitatea Tehnica si de Constructii Bucuresti). Totodata este autorul a numeroase articole si comunicari stiintifice interne si internationale, precum si organizatorul cursurilor de "Intretinerea si reabilitarea tunelelor feroviare" din cadrul aceleiasi facultati. Dar mai multe despre CV-ul impresionant al autorului veti descoperi in prefata cartii.
Lucrarea este structurata pe 6 capitole, din care amintim: Cauze generale ale evolutiei tunelelor in timp, Sistematizarea si exploatarea bancii de date pentru tuneluri in exploatare, Lucrari de intretinere si reabilitare a tunelelor existente, Tratarea infiltratiilor de apa sau Reconstructia tunelelor existente. Capitolele mentionate ating cu preponderenta problematica tunelelor de cale ferata, dar si a celor de metrou sau rutiere si sunt un izvor nesecat de informatii (contrar izvoarelor de apa naturale cu care autorul cartii s-a luptat din greu pentru protejarea tunelurilor de-a lungul timpului).
Continutul cartii este unul usor de inteles, si de citit, autorul exprimandu-se pe intelesul oricui are o minima cultura generala, si cateva elemente generale de Fizica, Matematica, Geologie si Geofizica sau Geografie (discipline cu care teoretic multi dintre voi ati luat cunostinta in timpul anilor de liceu). Ceea ce mi s-a parut extrem de interesant sunt metodele de investigare a unui tunel, pe baza carora se stabilesc masurile ce vor fi luate in vederea reparatiei sau reconstructiei unei astfel de lucrari de arta. Merita toata atentia, deoarece volumul ca intreg se constituie intr-o poveste frumoasa inginereasca, plina de informatii utile, si consemnari ale unor lucrari celebre din Romania si de pe Mapamond. Evenimente si probleme intampinate de catre constructorii din toata lumea precum si rezolvari interesante ale acestora, veti descoperi exlcusiv in paginile acestei carti.
Datorita acestui volum, am reusit sa inteleg mai bine cum se contruieste si mai ales cum si cat de greu se intretine o atfel de lucrare inginereasca. In paginile cartii veti intalni extrem de multe lucruri interesante pe care va invit sa le descoperiti si sa le retineti cu placere. Lectura este una extrem de captivanta si in mod sigur dupa ce o veti parcurge veti deveni cu mult mai avizati atunci cand veti lua parte la discutiile de profil de pe orice forum. Sincer, cred ca este usor de citit si de inteles si plina de lucruri absolut senzationale!

*Publicatia este disponibila atat la sediul Editurii ASAB cat si online precum si in librariile AGIR.