LIBRARIA FEROVIARA

Aparitii editoriale si recenzii.

LIBRARIA FEROVIARA

Mesajde Daniel pe 31 Mai 2011, 23:44

Dragi pasionati, a venit vremea sa cunoastem mai bine aparitiile editoriale cu tematica feroviara din Romania. Tocmai de aceea am initiat acest topic in care va voi prezenta periodic publicatiile din domeniu. Poate multi dintre voi isi doresc o biblioteca feroviara dar inca nu au suficiente informatii despre cartile care s-ar putea sa va trezeasca interesul. Tocmai de aceea rubrica de fata se vrea a fi un ghid prin lumea cartilor de gen, sper eu destul de folositor voua. Volumele prezentate va vor fi descrise pe scurt intr-o maniera aparte, in scopul de a va determina sa le cumparati pentru a afla mai multe citind aceste volume. :dance:

Dar gata cu vorba, sa trecem la fapte. :)

De citit!.jpg
Foto: Daniel


Titlu: INTRETINEREA, REABILITAREA SI RECONSTRUCTIA TUNELELOR
Autor: Teodor Iftimie
Editura: ASAB
Anul aparitiei: 2002

Info:

Intretinerea, reabilitarea si reconstructia tunelelor.jpg
Foto: Daniel


Volumul, editat sub egida editurii ASAB din Bucuresti, este o excelenta lucrare de prezentare detaliata a tipurilor de tunele si problemele ce apar de la constructie pana la exploatare si in timpul acesteia. In plus, daca vreti sa cunoasteti cu precizie partile componente ale unui tunel, cartea de fata este ghidul perfect in imbogatirea cunostintelor de cultura generala in acest domeniu.

Autorul, inginer de profesie, de la obtinerea diplomei de Inginer Proiectant in anul 1969, si pana in anul 1991 a activat in cadrul Institutului de Proiectari Cai Ferate din Bucuresti, Sectia Lucrari de Arta, Colectiv Tuneluri. In cei 21 de de ani de activitate (pana in momentul aparitiei publicatiei), ca inginer proiectant a elaborat documentatii tehnice pentru o mare varietate de lucrari tehnice subterane: tuneluri realizate prin metode miniere, metoda scutului, precum si reconstructia si reabilitarea unor tuneluri existente sau a unor podete prin metode ultra moderne, etc. Insa, despre toate acestea, veti citi mai multe in paginile cartii.

Coperta interioara a cartii.jpg
Foto: Daniel


Din anul 1991, Teodor Iftimie este titular al disciplinei Tuneluri Metropolitane din cadrul Catedrei de Poduri a Facultatii de Cai Ferate, Drumuri si Poduri din U.T.C.B. (Universitatea Tehnica si de Constructii Bucuresti). Totodata este autorul a numeroase articole si comunicari stiintifice interne si internationale, precum si organizatorul cursurilor de "Intretinerea si reabilitarea tunelelor feroviare" din cadrul aceleiasi facultati. Dar mai multe despre CV-ul impresionant al autorului veti descoperi in prefata cartii.

Restaurarea unui tunel.jpg
Foto: Daniel


Lucrarea este structurata pe 6 capitole, din care amintim: Cauze generale ale evolutiei tunelelor in timp, Sistematizarea si exploatarea bancii de date pentru tuneluri in exploatare, Lucrari de intretinere si reabilitare a tunelelor existente, Tratarea infiltratiilor de apa sau Reconstructia tunelelor existente. Capitolele mentionate ating cu preponderenta problematica tunelelor de cale ferata, dar si a celor de metrou sau rutiere si sunt un izvor nesecat de informatii (contrar izvoarelor de apa naturale cu care autorul cartii s-a luptat din greu pentru protejarea tunelurilor de-a lungul timpului).

Metode de investigare a unui tunel.jpg
Foto: Daniel


Continutul cartii este unul usor de inteles, si de citit, autorul exprimandu-se pe intelesul oricui are o minima cultura generala, si cateva elemente generale de Fizica, Matematica, Geologie si Geofizica sau Geografie (discipline cu care teoretic multi dintre voi ati luat cunostinta in timpul anilor de liceu). Ceea ce mi s-a parut extrem de interesant sunt metodele de investigare a unui tunel, pe baza carora se stabilesc masurile ce vor fi luate in vederea reparatiei sau reconstructiei unei astfel de lucrari de arta. Merita toata atentia, deoarece volumul ca intreg se constituie intr-o poveste frumoasa inginereasca, plina de informatii utile, si consemnari ale unor lucrari celebre din Romania si de pe Mapamond. Evenimente si probleme intampinate de catre constructorii din toata lumea precum si rezolvari interesante ale acestora, veti descoperi exlcusiv in paginile acestei carti.

Metode de consolidare a unui tunel.jpg
Foto: Daniel


Datorita acestui volum, am reusit sa inteleg mai bine cum se contruieste si mai ales cum si cat de greu se intretine o atfel de lucrare inginereasca. In paginile cartii veti intalni extrem de multe lucruri interesante pe care va invit sa le descoperiti si sa le retineti cu placere. Lectura este una extrem de captivanta si in mod sigur dupa ce o veti parcurge veti deveni cu mult mai avizati atunci cand veti lua parte la discutiile de profil de pe orice forum. Sincer, cred ca este usor de citit si de inteles si plina de lucruri absolut senzationale!

:dance:

*Publicatia este disponibila atat la sediul Editurii ASAB cat si online precum si in librariile AGIR.
Avatar utilizator
Daniel


Mesaje: 9782
Membru din: 28 Oct 2009, 21:05
Localitate: Bucuresti
Avertismente: 1

Re: LIBRARIA FEROVIARA

Mesajde Andrei Irimescu pe 01 Iun 2011, 07:50

Iti multumesc Daniel pentru prezentarea acestei carti!Cu siguranta va ajunge in colectia mea de carti feroviare! ;)Astept si alte prezentari ale cartilor feroviare care te-au impresionat! :dance:
Andrei Irimescu


Mesaje: 1467
Membru din: 06 Ian 2011, 22:37

Re: LIBRARIA FEROVIARA

Mesajde Daniel pe 01 Iun 2011, 19:36

Ma bucur sa aud ca te intereseaza cartea. In mod sigur vor mai urma si alte prezentari de gen. E mare lucru sa iti placa sa citesti. Felicitarile mele pentru ca citesti Andrei! :clap: :clap: :clap:
Avatar utilizator
Daniel


Mesaje: 9782
Membru din: 28 Oct 2009, 21:05
Localitate: Bucuresti
Avertismente: 1

Re: LIBRARIA FEROVIARA

Mesajde Cosmin pe 01 Iun 2011, 20:44

Recomand Cartea: Mersul Trenurilor de calatori valabil in perioada 12.12.2010 - 10.12.2011
Gasesti multe lucruri interesante(cel putin eu ) pe care nu le stiam inainte

De exemplu,cine stia ca la trenul R 696 i se mai spune si VALAHIA?
Sau la R 694: PORTILE DE FIER
Sau la IC 592: TIMISOARA '89
Avatar utilizator
Cosmin


Mesaje: 108
Membru din: 14 Mai 2011, 16:05

Re: LIBRARIA FEROVIARA

Mesajde Daniel pe 01 Iun 2011, 20:48

Cosmin, "Mersul Trenurilor" nu este o carte si nu se incadreaza in acest topic. Am sa te rog pe viitor sa deschizi un topic separat despre "Mersul Trenurilor" daca doresti. Multumesc pentru intelegere! :)
Avatar utilizator
Daniel


Mesaje: 9782
Membru din: 28 Oct 2009, 21:05
Localitate: Bucuresti
Avertismente: 1

Re: LIBRARIA FEROVIARA

Mesajde Daniel pe 05 Iun 2011, 10:51

Ar fi trebuit sa va prezint un material video realizat impreuna cu Trifu la targul de carte Bookfest care si-a inchis portile recent, unde am mai descoperit o editura cu carti interesante. Din pacate au aparut ceva probleme tehnice si in plus fiind foarte ocupat saptamana aceasta voi amana pentru viitorul apropiat acel reportaj (sper sa recuperam ceva din imagini). Oricum, va voi tine la curent cu cele mai interesante carti din domeniul feroviar. Cu cat cititi mai multe carti cu atat sunteti mai destepti ca altii - si nu e o vorba in vant! Spor la citit! :dance:
Avatar utilizator
Daniel


Mesaje: 9782
Membru din: 28 Oct 2009, 21:05
Localitate: Bucuresti
Avertismente: 1

Re: LIBRARIA FEROVIARA

Mesajde Daniel pe 24 Feb 2012, 18:16

Noi aparitii de carte!!!

Ei bine, tin sa va anunt in premiera aparitia unei carti zic eu de exceptie, chiar daca la un pret cam piperat. Insa, daca tot e sa vorbim de lucrurile valoroase, cred ca merita pana la ultimul banut. :dance:

Imagine

Celebrul autor Ilie Popescu, ne propune volumul "Trenurile albastre ale regilor Romaniei". Nu am apucat sa parcurg materialul de abia aparut (chiar daca anul aparitiei figureaza ca 2011), insa cartea este de abia iesita pe piata si se poate gasi exclusiv in librariile AGIR. Din cate gasim in descrierea cartii aparuta la Editura "Club feroviar", aceasta este o serie limitata, aparuta in numai 125 de exemplare, ceea ce din punctul meu de vedere este cea mai buna solutie pentru Romania de astazi in care cartile nu mai au cautare...

Din punctul meu de vedere aceasta este cea mai valoroasa aparitie publicistica pe tematica feroviara aparuta in Romania ultimilor ani, dupa succesul rasunator al enciclopediei "Istoricul tractiunii feroviare din Romania" pentru care a contribuit din plin celebrul autor Ilie Popescu, alaturi de nu mai putin cunoscutul Serban Lacriteanu. Cred ca fata de alte carti in care nu gasesti decat poze banale si texte preluate din publicatii mai vechi ale CCCF-ului, si care au un pret exagerat de mare, aceasta lucrare isi merita banii. Eu unul va doresc sa puteti pune mana pe un exemplar al cartii, si sa aveti o lectura cat mai placuta!

Cuprinsul cartii, conform Librariei AGIR:

- Cuvant inainte;
- Primele vagoane de calatori;
- Primele vagoane regale si imperiale;
- Primele calatorii pe caile ferate romane ale Principelui Carol;
- Sosirea Tarului Alexandru al II-lea, in 1877, la Ploiesti si Bucuresti;
- Serbarile incoronarii Regelui Carol I. Primele trenuri regale;
- Primele vagoane C.F.R. din perioada 1881-1890;
- Trenul Regelui Carol I, livrat de firma F.Ringhoffer, Smichow-Prag in perioada 1890-1902;
- Completarea trenului Regelui Carol I, in anul 1909, cu vagoane de constructie germana;
- Marile vizite regale si imperiale efectuate in Romania in anul 1896;
- Vizitele Regelui Carol I, in 1904, in Oltenia si in Moldova;
- Vagoanele regale austro-ungare intrate in parcul C.F.R. dupa Primul Razboi Mondial;
- Ultimele trenuri ale regilor si reginelor Romaniei;
- Prima locomotiva cu abur construita, in 1926, la U.D.R.-Resita pentru Caile Ferate Romane: C.F.R. 50.243 - Tip E-h2;
- Prima locomotiva cu abur construita, in 1928, la uzinele Niculae Malaxa - Bucuresti, pentru Caile Ferate Romane: C.F.R. 50.340 - Tip E-h2;
- Trenul regal C.F.R. livrat in 1928 de firmele italiene Ernesto Breda si Reggio Emilia;
- Modernizarea salonului regal din Gara de Nord in perioada 1930-1932;
- Modul de efectuare a transporturilor regale si modul de pavoazare a Garii de Nord si a Garii Cotroceni cu ocazia vizitelor regale in timpul Regelui Carol al II-lea;
- Garile Regelui Carol al II-lea: Gara Regala Baneasa si Gara Regala Sinaia;
Bibliografie selectiva.

*Din punctul meu de vedere cartea apare intr-un moment destul de trist, cand stiti bine ce s-a intimplat cu celebrul tren de epoca "Bucuresti" pe liniile Garii Obor...

Alte detalii despre carte.

O adoua apartie este cea a brosurii intitulate S.O.S. - Calea Ferata Romana! II semnata Octavian Udriste. Sa speram ca acest al doilea manifest asupra starii jalnice a caii ferate din Romania sa nu aiba soarta primului manifest de acest fel, care nu a a vut niciun ecou pozitiv acolo unde trebuia... Din cuprinsul brosurii, conform Librariei AGIR:

- Calea Ferata si Automobilul;
- Reactia Cailor Ferate Romane;
- Situatia din Romania Postbelica;
- Situatia din Austria;
- Situatia din Germania;
- Concluzii;
- Propuneri.

Alte detalii despre publicatie.

Spor la citit! :dance:
Avatar utilizator
Daniel


Mesaje: 9782
Membru din: 28 Oct 2009, 21:05
Localitate: Bucuresti
Avertismente: 1

Re: LIBRARIA FEROVIARA

Mesajde NF1-800 pe 25 Feb 2012, 20:38

Mama ce scor are cartea...
Avatar utilizator
NF1-800


Mesaje: 84
Membru din: 01 Aug 2010, 20:43

Re: LIBRARIA FEROVIARA

Mesajde Daniel pe 26 Feb 2012, 10:23

Hachi, imi permit o parere strict personala. In ultimii ani au aparut destule carti cu tematica feroviara, insa au zacut mult timp in rafturile librariilor fara sa fie bagate in seama prea mult (multe tiraje au devenit "retur" pe la editurile respective). Pretul mediu al unei astfel de carti nu depasea suma de 50 de RON. Daca pasionatii de trenuri ar fi facut un mic efort si aceste carti s-ar fi vandut din primul an de aparitie, probabil ca editurile nu ar mai fi ajuns la astfel de scoruri si la tiraje limitate. Stiu cazul unei edituri care de abia mai supravietuieste si care a suspendat aparitia oricaror titluri cu tematica feroviara. Hai sa ne gandim cam cat dam pe o bere intr-un bar, oarecare? Intre 5 si 8 lei, in functie de localul frecventat. Oare ar fi atat de greu sa renunti la cateva beri pentru o carte? Asadar, atata timp cat cartile nu se vor mai vinde, pretul lor va creste, vor iesi numai tiraje limitate si acestea nu vor mai fi accesibile pasionatilor de trenuri, ci numai unor initiati din domeniu cu dare de mana... :(
Avatar utilizator
Daniel


Mesaje: 9782
Membru din: 28 Oct 2009, 21:05
Localitate: Bucuresti
Avertismente: 1

Re: LIBRARIA FEROVIARA

Mesajde NF1-800 pe 26 Feb 2012, 15:42

Da asa este.
Si stocul de la editura ASAB este cam gol de asemenea, am reusit totusi sa mai cumpar cate ceva fiindca e pacat sa nu ai in biblioteca.
De asemenea NU se compara o carte "fizica" cu una "virtuala".
Ca orice pasionat, pentru mine o carte inseamna mult, o placere in tot sensul de a citi si de a extinde cunostintele.
Trebuie sa ma informez mai mult in ceea ce priveste sistemul de plata.
Avatar utilizator
NF1-800


Mesaje: 84
Membru din: 01 Aug 2010, 20:43

Re: LIBRARIA FEROVIARA

Mesajde NF1-800 pe 26 Feb 2012, 16:15

Gata, m-am informat.
Am dat comanda :)
Pretul este 246.62 RON cu tot cu transport.
Abia astept sa ajunga :)

Daniel, mersi ca ai scos la "suprafata" cartea asta.
Daca mai apar si altele te rog sa revii cu info.
Avatar utilizator
NF1-800


Mesaje: 84
Membru din: 01 Aug 2010, 20:43

Re: LIBRARIA FEROVIARA

Mesajde Daniel pe 26 Feb 2012, 20:19

Cu mare placere Hachi, oricand aflu si de altele am sa anunt. Oricum am in plan sa mai prezint cateva carti interesante inca disponibile pe piata. Momentan eu nu-mi permit cartea domnului Popescu, insa te felicit pentru faptul ca vei fi in curand fericitul posesor al unui astfel de document, ceea ce te va scuti de a scotoci prin tot felul de biblioteci in cautarea unor lucruri vechi si frumoase! ;)
Avatar utilizator
Daniel


Mesaje: 9782
Membru din: 28 Oct 2009, 21:05
Localitate: Bucuresti
Avertismente: 1

Re: LIBRARIA FEROVIARA

Mesajde NF1-800 pe 29 Feb 2012, 19:35

Gata cu asteptarea :)
A sosit cartea...iar reactia e...
Singurul lucru ce pot zice este, ce lux a fost la vremea respectiva.
Recomand cartea, merita banii!
Avatar utilizator
NF1-800


Mesaje: 84
Membru din: 01 Aug 2010, 20:43

Re: LIBRARIA FEROVIARA

Mesajde Daniel pe 01 Mar 2012, 00:42

Te cred si eu. Sa o stapanesti si sa o citesti sanatos! :dance:
Avatar utilizator
Daniel


Mesaje: 9782
Membru din: 28 Oct 2009, 21:05
Localitate: Bucuresti
Avertismente: 1

Re: LIBRARIA FEROVIARA

Mesajde Daniel pe 18 Dec 2012, 15:14

Cu doar cateva zile in urma, s-a pus in vanzare o noua carte semnata Ilie Popescu, aparuta recent, sub egida editurii "Club feroviar". Este vorba de Căile ferate în timpul Primului Război Mondial , o lucrare ce se constituie, din descrierea oferita de catre libraria AGIR, intr-un compendiu de texte si imagini ce prezinta evolutia in perioada respectiva a lucrarilor feroviare cu caracter militar.

Coperta cartii 'Caile ferate in timpul Primului Razboi Mondial'.jpg
"Căile ferate în timpul Primului Război Mondial" - © Ed. Club Feroviar, 2012


Formatul lucrarii (conform AGIR):

Autor: Ilie Popescu
Format: 28,5x24,5 cm
Nr. pagini: 296, hârtie cretată
Coperta: legată
Anul apariţiei: 2012
Pret: 237.62 lei + taxe poÅŸtale/curier
Disponibilitate: DA

Cartea este editata in serie limitata, cu ocazia Galelor Feroviare 2012 si s-a pus in vanzare exclusiv prin librariile AGIR, de unde poate fi comandata si on-line. Pretul din pacate este unul destul de piperat, si cred ca nu va ajunge la majoritatea pasionatilor de trenuri. Insa, noi ne facem datoria de a puncta si aparitia acestei lucrari, cu valoare pentru cei pasionati de Istorie feroviara si care, daca nu au timp de studiat prin biblioteci, poate au bani pentru a achizitiona intr-un singur volum informatii extrem de pretioase.

Va dezvaluim cuprinsul acestei lucrari, conform descrierii oferita de catre Libraria AGIR:

CUPRINS:

Cuvant inainte;

Evolutia cailor ferate inguste militare;

Caile ferate din Romania in timpul Primului Razboi Mondial:

- Linia ingusta militara Baicoi-Moreni (ecartament 750 mm);
- Liniile militare, de ecartament normal, Vatra Dornei Ferastrau - Dornisoara si Dornisoara - Tiha Bargaului - Prundul Bargaului;
- Locomotivele de ecartament ingust din Transilvania;
- Linii militare construite de trupele romane si ruse;

Contributia C.F.R. la efortul de razboi;

Accidentul feroviar de la Ciurea din 13 ianuarie 1917;

Contributia Atelierelor C.F.R. in timpul Primului Razboi Mondial la fabricarea materialelor de razboi;

Evolutia vagoanelor sanitare si a trenurilor sanitare permanente in Romania;

Trenurile blindate austro-ungare si germane din timpul Primului Razboi Mondial;

Trenul blindat al armatei romane din timpul Primului Razboi Mondial;

Trenurile blindate din Siberia ale corpului de voluntari romani;

Tunuri de mare calibru pe calea ferata;

Obuzierele de asediu ``Skoda`` de 380 si 420 mm, piese remarcabile ale Muzeului Militar National ``Regele Ferdinand I``;
Bibliografie selectiva.

Lucrarea contine circa 400 scheme si fotografii, alb-negru si color, detaliat explicate.
Fotografiile apartin colectiei autorului.


Legat de trenurile sanitare, va anunt ca in curand va voi oferi un set de imagini (din colectia personala) de la finele anilor '50 cu vechiul tren sanitar in anii lui de glorie, tren care o perioada a fost de vazut in zona Podului Grant, pentru ca mai apoi sa fie descompletat si aproape disparut...

Lectura placuta! :dance:

*Nota: Cărţile şi machetele pot fi cumpărate direct de la sediul Librăriei A.G.I.R. sau pot fi solicitate prin intermediul formularului de comandă de pe site: http://www.agir.ro/contul-meu.html!!!
Avatar utilizator
Daniel


Mesaje: 9782
Membru din: 28 Oct 2009, 21:05
Localitate: Bucuresti
Avertismente: 1

Re: LIBRARIA FEROVIARA

Mesajde V3R pe 21 Dec 2012, 18:10

Buna,

Se poate achizitiona de undeva Monogrfia Uzinelor Malaxa, cele 5 volume ?

Multumesc.
Golden times..

Imagine
Avatar utilizator
V3R


Mesaje: 41
Membru din: 30 Mar 2010, 20:26

Re: LIBRARIA FEROVIARA

Mesajde Daniel pe 21 Dec 2012, 19:57

Salutari! Undeva prin anul 2006 stiu ca se putea procura direct de la sediul "Fundatiei MALAXA" aflat intr-o cladire de langa poarta nr.1 Faur. persoana de contact era dl.ing.Tartacuta, membru al "Fundatiei Malaxa". Undeva dupa orele 18:00 se puteau comanda la telefon: 021 340 30 54. Mai multe nu pot sa-ti zic pentru ca cele 5 volume ale lucrarii se vindeau la pretul de 100 de euro la cursul zilei. Poate ai bani si noroc sa pui mana pe cele 5 volume originale. Stiu ca se pusese problema reeditarii lor la aceeasi editura din Anglia din cate imi adcu eu aminte. Nu stiu ce s-a mai intimplat. Stiu ca mai aveau in plan sa editeze o alta lucrare intitulata "Tehnica militara" care sa trateze povestea producerii de masini de razboi la aceleasi uzine. Insa lucrarea nu a mai vazut lumina zilei din cate stiu. :mrgreen:
Avatar utilizator
Daniel


Mesaje: 9782
Membru din: 28 Oct 2009, 21:05
Localitate: Bucuresti
Avertismente: 1


ÃŽnapoi la LITERATURA FEROVIARA / LITERATURE

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style by Webdesign www, książki księgarnia internetowa podręczniki