de ldh80 pe 21 Mar 2017, 15:24
O mica istorie a acestei linii.
Proiecta privind constructia acestei linii au aparut inca inaintea primului razboi mondial. Astfel, proiecte de constructie a acestei linii apar inca din anii 1915 si 1924.
Insa, linia va fi realizata abia in anii 80. Cel care a contribuit decisiv la constructia acestei linii a fost directorul Regionalei CFR Iasi- renumitul Alexandru Filioreanul. Intr-un interviu publicat in ziarul Lumina, acesta isi aminteste: „A doua oară (întâlnirea cu Nicolae Ceauşescu n.a.) a fost cu linia Paşcani-Târgu Neamţ. Părinţii mei sunt din Filioara, de lângă Agapia. Am vrut să fac o linie şi pentru oamenii din zona aceea. Am început, aşadar, linia şi am cheltuit un miliard două sute. Era o sumă imensă, însă nu aveam nici un fel de aprobare. Toţi banii erau din fondurile de exploatare feroviară, de unde n-aveai voie să-i iei fără aprobarea cancelariei C.C.-ului. Veneau oamenii la mine şi-mi spuneau că ei nu mai semnează nimic, că intră în puşcărie. Am preluat responsabilitatea semnării tuturor actelor pe umerii mei, ca să nu aibă nimeni necazuri. Pe 15 mai 1981 vine Ceauşescu cu trenul prezidenţial la vânătoare la Paşcani. La plecare, după vânătoare, Ceauşescu a spus că va lua măsuri pentru dezvoltarea oraşelor Paşcani şi Târgu Neamţ. Atunci, eu am făcut doi paşi, am spus cine sunt şi i-am explicat următoarele: „Din 1915 e aprobată linia Paşcani-Târgu Neamţ şi nimeni nu a reuşit s-o facă. Veţi rămâne în istorie dacă ne-aţi ajuta să o construim“. După trei zile îmi dă telefon colegul Oprea şi-mi spune că s-a aprobat. El nu ştia că eu lucrasem deja un miliard şi două sute de milioane. În timpul lucrărilor m-a chemat şi Prea Fericitul Părinte Teoctist de două ori la el. Era mitropolit la Iaşi pe-atunci. Şi el m-a sprijinit. Am deschis şantierul, am făcut tunelul, podul peste râul Moldova, gara Timişeşti şi gara Târgu Neamţ. Am terminat linia în 1986.”
Constructia efectiva a liniei incepe la 15 iulie 1981, prin lucrari la statia Timisesti. Inaugurarea oficiala a liniei are loc la data de 28 decembrie 1986.
Ca si infrastructura, linia are traverse din beton si lemn, prindere indirecta tip K, sina tip 49. VS era si este de 80 km/h.
Datorita configuratiei terenului, executia liniei a impus si realizarea unor lucrari de arta, cele mai impresionante fiind:
-Pasajul denivelat peste DN2-E85 la Cristesti (cu o inaltime de 16 m)
-Podul feroviar peste raul Moldova
-Tunelul Heresti (cu o lungime de 840 m)
In total, linia are o lungime de 31,8 km, pe care exista 28 de poduri si podete.
Linia a fost prevazuta cu doua statii (Timisesti cu 6 linii si Targu-Neamt cu 9 linii in grupa de marfa si 5 in cea de calatori) si 3 halte (Topile, Cristesti, Plaiesu, la care, dupa 1990, se va adauga si halta Sfantu Mina, langa manastirea cu accelasi nume).