O noua carte pentru voi!

Aparitii editoriale si recenzii.

O noua carte pentru voi!

Mesajde Daniel pe 28 Noi 2010, 20:23

Recent, cu aproape o luna de zile in urma, a vazut lumina tiparului (sub egida Editurii AGIR din Bucuresti) si publicatia "Tractiunea feroviara pe Regionala Cai Ferate Iasi" semnata de Ing. Gabriel Margineanu si binecunoscutul autor de carti feroviare romanesti, Ing. Serban Lacriteanu. Cartea este un adevarat izvor de informatie utila si completa, ce face referinta la intreaga istorie a Regionalei CFR Iasi.

TFI1.jpg
Foto: Daniel


Cartea este structurata pe 4 mari capitole. Autorii ne invita intr-o calatorie in timp, ce debuteaza cu prezentarea firmelor constructoare de locomotive si automotoare, pentru a putea cunoaste mai bine, vechiculele cu care vom incepe calatoria noastra in timp... Apoi, urmeaza un jurnal al activitatii feroviare, in capitolul al doilea, cu mai multe subcapitole, ce trateaza la obiect, intreaga istorie a acestei regionale, incepand cu perioada premergatoare primei concesiuni, in Septembrie 1841 cand apare prima propunere de construire a unei cai ferate pe teritoriul vechiului Regat, din partea unei societati austriece, in parteneriat cu guvernul Moldovei de la acea data.

TFI2.jpg
Foto: Daniel
TFI3.jpg
Foto: Daniel
TFI4.jpg
Foto: Daniel
TFI5.jpg
Foto: Daniel
TFI6.jpg
Foto: Daniel


In capitolele urmatoare sunt tratate in detaliu inceputurile si evolutia constructiei de cai ferate in Moldova, incepand cu anul 1869, cand "Granita Moldovei a fost trecuta prima data de o locomotiva cu abur [...] incarcata pe un atelaj special tras de mai multe perechi de boi" si terminand cu anul 1994, cand pe data de 4 noiembrie, cu mari eforturi financiare, s-a inaugurat electrificarea liniei Suceava Nord - Darmanesti - Cacica - Paltinoasa, inceputa inainte de 1990.

TFI7.jpg
Foto: Daniel
TFI8.jpg
Foto: Daniel
TFI9.jpg
Foto: Daniel
TFI10.jpg
Foto: Daniel
TFI11.jpg
Foto: Daniel
TFI12.jpg
Foto: Daniel


Cel de-al treilea capitol al cartii trateaza in detaliu datele de inaugurarea ale liniilor de cale ferata de pe teritoriul actual al Romaniei, inepand cu data de 20.08.1854 cand s-a inaugurat pentru transportul de marfa - carbune, linia Bazias - Iam - Oravita si terminand cu ultima inaugurare de pe data de 05.07.1991 a liniei Dangeni - Saveni.

Ultimul capitol al cartii trateaza in detaliu evolutia parcului de locomotive cu abur de pe Regionala CFR Iasi intre anii 1961 - 1994. Lista este impresionanta si in mod sigur va veti bucura citind atat de multe informatii utile referitoare la parcul depourilor si remizelor de pe raza Regionalei Iasi de-a lungul a aproape 40 de ani.

Personal, o surpriza de proportii a fost detalierea de catre autori, a celebrei linii benzo-electrice, intre Prundul Bargaului si Dornisoara, un sistem implementat de catre austrieci inainte de eliberarea Bucovinei, de la 1918. Acest sistem era folosit in Imperiul Austriac pe unele linii din Tirol - conform afirmatiilor autorilor cartii. Sistemul acesta a fost implementat in luna August a anului 1915, si folosit de catre armata austriaca ce batea in retragere, 3 ani mai tarziu, pentru transportul materialului rulant de cale normala in retragerea catre Ardeal. Trenul functiona pe ecartament normal, dar putea trece foarte usor de pe sine pe drum forestier. Linia si-a gasit sfarsitul dupa anul 1940... Dar mai multe legate despre acest subiect extrem de interesant, am sa va las pe voi sa descoperiti! :dance:

Volumul de fata este unul extrem de bogat in informatii pretioase: de la harti detaliate ale Regionalei Iasi, pina la un inventar impresionant al materialului rulant, in special locomotive si automotoare ce au alcatuit de-a lungul timpului un parc feroviar de invidiat. Ar fi foarte multe de adaugat referitor la aceasta carte, dar cred ca celelalte lucruri minunate depuse de autori pentru voi in paginile bogat ilustrate, merita descoperite numai citind aceasta minunata lucrare, al carui pret este mai mult decat accesibil. ;)

Lectura placuta! :dance:
Avatar utilizator
Daniel


Mesaje: 9782
Membru din: 28 Oct 2009, 21:05
Localitate: Bucuresti
Avertismente: 1

Re: O noua carte pentru voi!

Mesajde zofei.2006 pe 29 Noi 2010, 01:57

Interesanta carte Daniele, chiar ca ai recomandat o lectura buna ! :clap: :clap:
English/French on PM!

Imagine Imagine
Equinoxe

Trance does not lead to drugs. It is the drug.
It's a way of sharing your deepest emotions with others.
Avatar utilizator
zofei.2006


Mesaje: 2581
Membru din: 15 Iul 2010, 21:33
Localitate: Mogosoaia, Linia CF 700, km 11+400
Avertismente: 16

Re: O noua carte pentru voi!

Mesajde Daniel pe 29 Noi 2010, 15:51

Atata timp cat unul din autorii cartii este domnul Serban Lacriteanu, co-autor al celebrei "Biblii" a pasionatului feroviar (cum imi place mie sa spun) "Istoricul Tractiunii Feroviare din Romania", nu pot decat sa o recomand cu caldura tuturor pasionatilor adevarati, si sincer volumul nu ar trebui sa lipseasca din biblioteca nimanui! :dance: Felicitarile mele sincere autorilor! :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

*Cartea poate fi comandata si de aici. ;)
Avatar utilizator
Daniel


Mesaje: 9782
Membru din: 28 Oct 2009, 21:05
Localitate: Bucuresti
Avertismente: 1

Re: O noua carte pentru voi!

Mesajde baron pe 29 Noi 2010, 19:55

Multumim frumos pentru informatie :)
baron


Mesaje: 161
Membru din: 25 Dec 2009, 19:11

Re: O noua carte pentru voi!

Mesajde Daniel pe 30 Noi 2010, 16:39

Cred ca in special pentru pasionatii din zona Moldovei, aceasta carte este o mina de aur in materie de informatii. ;)
Avatar utilizator
Daniel


Mesaje: 9782
Membru din: 28 Oct 2009, 21:05
Localitate: Bucuresti
Avertismente: 1

Re: O noua carte pentru voi!

Mesajde baron pe 01 Dec 2010, 21:29

Daniel scrie:Cred ca in special pentru pasionatii din zona Moldovei, aceasta carte este o mina de aur in materie de informatii. ;)

Eu cred ca nu numai pasionatilor din Moldova este valabil aceasta carte interesanta . Eu zic ca toti sunt interesati de cartea asta ca este ceva deosebit din aceasta carte si se poate descoperi niste lucruri foarte interesante care nu le stim majoritatea din noi.
baron


Mesaje: 161
Membru din: 25 Dec 2009, 19:11


Înapoi la LITERATURA FEROVIARA / LITERATURE

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style by Webdesign www, książki księgarnia internetowa podręczniki