Tramvaiele de Muzeu ale RATB

Tramvaiele de Muzeu ale RATB

Mesajde Vatmanu076 pe 05 Mai 2017, 23:09

1. Lohner 6502

Acesta a fost produs in anul 1901 de catre Waggon - und Tenderfabrik Franz Ringhoffer, Prag-Smichov(ulterior Tatra), ca vagon de tip T, fiind primul vagon cu 4 axe care a circulat in Viena pentru BBG(Bau- und Betriebsgesellschaft für städtische Straßenbahnen in Wien).
In 1912 a fost reconstruit in atelierele proprii ale WStB(Gemeinde Wien - städtische Straßenbahnenen). Atunci i s-au scos boghiurile si a fost transformat in vagon pe 2 axe.
In 1956 a fost adus la forma actuala, fiind refacut de catre Lohner ca tip T2. Ulterior a fost transformat in vagon utilitar, fiind redenumit in TH. A fost adus in Bucuresti in 1993 prin intermediul MTM(Museumstramway Mariazell)
In 2009 vagonul a sosit in Uzina URAC pentru Restaurare.
20160509_110451.jpg

2. EP/V3A 6001

Aceste tramvaie au fost de fapt vechile tramvaie EP din anii '50, modernizate cu componente si sistem V3A.
Nu au fost tramvaie articulate ci au fost în formatul vagon motor cu vagon remorcă.
Aceste modificari s-au facut între anii 1976 si 1982, fiind modificate în total 172 garnituri.
Erau echipate cu boghiurile motoare de V3A, si motoarele tot de la V3A. Aceste vehicule au circulat numai în Bucuresti.
Au existat si variante cu un vagon motor si 2 remorci între anii 1989 si 1992, însă această solutie a fost abandonata, datorita multiplelor dezavantaje (vagon motor suprasolicitat si risc ridicat de deraiere a remorcilor, în special datorita starii precare a liniilor din acea perioadă).
Au circulat pana în iunie 2000, cand au fost definitiv retrase din circulatie din serviciul călători si multe din ele casate, datorita starii precare a acestora.
Numerotarea lor era oarecum interesanta: Vagon motor - Vagon remorca: 60**- 62** si 61**-63** (numai până la 6172 - 6372).
Multe din boghiurile rezultate in urma casărilor s-au montat pe tramvaiele Rathgeber, întrucat boghiurile acestora din urmă se uzaseră ?i nu existau piese de schimb, aceasta modificare permitand utilizarea lor înca 7 ani. Restul boghiurilor rezultate au fost folosite la V2A si V3A nemodernizate, mai ales la cele motoare.
IMG_20160906_014446.jpg

3. V09

Tramvaiele de tip V09 au fost construite începând din 1927 la Atelierele Centrale ale Societătii de Transport Bucuresti, dupa o licenta Thompson, circuland în Bucuresti pana în anul 1985, atat ca vagoane de calatori cat si ca vagoane utilitare. Un vagon V09 a fost restaurat de URAC în 1994.
De asemenea, s-a restaurat si un vagon ITB V56. Ambele vehicule sunt alocate Depoului Dudesti.
Vagoanele V56 si V58 au fost retrase tot în anul 1985 din serviciul de calatori, dar au mai fost utilizate mult timp ca vagoane utilitare, pana în prima parte a anilor 2000.
20160509_110403.jpg

20160509_104733.jpg

4. Rathgeber P3.16

În 1998 au fost aduse 2 vagoane motor P3.16, numerele #2008 (fab. 1967) şi #2033 (fab. 1968) si doua remorci p3.16, numerele #3006 (fab. 1967) şi #3018 (fab. 1968), toate vopsite în albastru complet. Anul 2004 a gasit cele 2 remorci si vagonul #2033 scoase din uz (remorcile au ajuns ,,McTrams" si au fost apoi înlocuite cu Duewaguri, ulterior ,,renovate" cu flacara oxi-acetilenica si înlocuite cu niste kitsch-uri din plastic).
Vagonul #2008 a fost modificat în vagon cofetarie înca din anul 2001 (fiind şi acoperit cu autocolant maro), însa preţul biletului fiind mare (20.000 ROL - 2RON biletul şi 30.000 ROL - 3RON consumaţia minima), a circulat foarte putin în acest sistem. De zilele orasului, cu ocazia ,,Balului Bunicilor" (un eveniment pentru personale în varsta, organizat la Romexpo), a fost pus în circulatie între Vasile Pârvan si Piata Presei Libere (pe actualul traseu al liniei 42, prin Bd. Expoziţiei).
În anul 2002, a fost pus în circulatie cu ocazia Sarbatorilor de Paste, circuland între 1 Mai si 6 Mai pe mai multe trasee.
De atunci, a mai fost pus în functiune cu acelasi scop în anul 2004.
Ulterior, a fost vopsit în alb si a fost folosit o vreme pe post de teatru pe sine, în el jucandu-se piesa ,,Te astept în orice tramvai doua'sase" de Cristian Popescu (piesa se joaca acum la Sibiu, tot în tramvai).
La sfarsitul anului 2005 a fost tras la gard, stand conservat în Dep. Dudesti, apoi în Dep. Bucurestii-Noi (odata cu închiderea pentru modernizare a Dep. Dudesti), depou unde a zacut nemiscat pana prin 2009.
20160509_104604.jpg

In incheiere, un mic Bonus :
20160509_110331.jpg
Dacă PRO înseamnă Pentru şi CON Împotrivă, de ce e Constituție şi nu Prostituție ?
Vatmanu076

Re: Tramvaiele de Muzeu ale RATB

Mesajde Daniel pe 07 Mai 2017, 10:21

Foarte frumoasa si bine documentata postarea ta. Nu stiam ca primul vagon prezentat de tine este atat de vechi si a suferit atat de multe modificari in timp. :)
Daniel

Avertismente: 1

Mesajde Ikarus_260 pe 07 Mai 2017, 12:06

Pe 6502 dacă-l păstrau cum trebuie era original 100%. Așa și-a băgat URAC-ul nasul în el și multe elemente originale au fost date jos. :roll:
Și încă o chestie cu tramvaiele de muzeu ale RATB-ului, eu nu știu de ce salvăm istoria altora în loc să ne-o salvăm pe a noastră? avem ceva tramvaie care sincer, au venit ca donație din alte țări și nu prea au fost întâlnite prin oraș. Ce istorie reprezintă ele în cadrul ITB-RATB? :roll:
Dacă stau să mă uit bine, 6502 ăsta eu nu văd nimic special la el, nu a purtat nici pe un sfert istoria care au purtat-o tramvaiele V3A-C (că tot n-a mai rămas nimic din ele), nici Rathgeberul ,,gras" nu văd nimic interesant la el, mai interesant era un Duewag, dacă e să ne luăm din cele aduse de-afară, un V3A-2S, dar, trăim în România. :ugeek:
Ca o ultimă idee, în cadrul autobuzelor și al troleibuzelor au existat și acolo mașini unice și au fost masacrate :evil:(și poate unele meritau salvate, cum ar fi fost Saurer-urile).
Ikarus_260

Mesajde Daniel pe 08 Mai 2017, 15:49

Nu am inteles nici eu de ce in materie de autobuze si troleibuze nu s-a pastrat nimic la RATB, ITB, STB sau ce denumiri a mai purtat. Doar ceva tramvaie. Era normal sa se pastreze cate ceva din fiecare, si sa avem un muzeu deschis publicului cu de toate.
Daniel

Mesajde Andrei98 pe 08 Mai 2017, 16:19

Softronic12 scrie:Pe 6502 dacă-l păstrau cum trebuie era original 100%. Așa și-a băgat URAC-ul nasul în el și multe elemente originale au fost date jos. :roll:
Și încă o chestie cu tramvaiele de muzeu ale RATB-ului, eu nu știu de ce salvăm istoria altora în loc să ne-o salvăm pe a noastră? avem ceva tramvaie care sincer, au venit ca donație din alte țări și nu prea au fost întâlnite prin oraș. Ce istorie reprezintă ele în cadrul ITB-RATB? :roll:
Dacă stau să mă uit bine, 6502 ăsta eu nu văd nimic special la el, nu a purtat nici pe un sfert istoria care au purtat-o tramvaiele V3A-C (că tot n-a mai rămas nimic din ele), nici Rathgeberul ,,gras" nu văd nimic interesant la el, mai interesant era un Duewag, dacă e să ne luăm din cele aduse de-afară, un V3A-2S, dar, trăim în România. :ugeek:
Ca o ultimă idee, în cadrul autobuzelor și al troleibuzelor au existat și acolo mașini unice și au fost masacrate :evil:(și poate unele meritau salvate, cum ar fi fost Saurer-urile).

Singurul lucru care l-a facut URAC-ul la acest tramvai a fost restaurarea, in rest principalele modificari le-a suferit inainte sa ajunga in Bucuresti.
Si intr-un muzeu ar trebui pastrat cam cee-a ce a circulat pe strazile Bucurestiului, fie ca sunt fabricate in Romania sau nu, acestea au o contributie la istoria transportului din Romania, un exemplu foarte bun fiind Tatrele. Despre 6502 cred si eu ca nu are vreun rost prin muzeu, tinand cont ca nu a circulat cu calatori ci decat a fost vagon utilitar. In afara de el cam toate de acolo isi au locul in muzeu, doar ca lipsesc: Rathgerber, V3A clasic si un V2A.
Cont YouTube:Andrei Cezar
Flickr:Andrei.CFRbv
Andrei98

Mesajde 5170 Boss pe 08 Mai 2017, 18:58

Andrei98 scrie:
Softronic12 scrie:Pe 6502 dacă-l păstrau cum trebuie era original 100%. Așa și-a băgat URAC-ul nasul în el și multe elemente originale au fost date jos. :roll:

Singurul lucru care l-a facut URAC-ul la acest tramvai a fost restaurarea, in rest principalele modificari le-a suferit inainte sa ajunga in Bucuresti.
Si intr-un muzeu ar trebui pastrat cam cee-a ce a circulat pe strazile Bucurestiului, fie ca sunt fabricate in Romania sau nu, acestea au o contributie la istoria transportului din Romania, un exemplu foarte bun fiind Tatrele. Despre 6502 cred si eu ca nu are vreun rost prin muzeu, tinand cont ca nu a circulat cu calatori ci decat a fost vagon utilitar. In afara de el cam toate de acolo isi au locul in muzeu, doar ca lipsesc: Rathgerber, V3A clasic si un V2A.

V2A nu mai exista. Exista un V2A-2S. Este 4042 in depoul victoria. Doar ca este foarte descompletat.Eu am aflat ca trebuia sa fie restaurat cand termina cu 6001. Cu 6001 au terminat,dar pe 4042 nu l-au luat. Eu cred ca 4042 este pentru muzeu deoarece daca nu era pentru muzeu era casat de mult... in plus,inafara de muzeu,unde mai poate fii refolosit? :?
5170 Boss

Avertismente: 2

Mesajde Andrei98 pe 08 Mai 2017, 19:16

Da dar uite ca de atata timp sta abandonat acolo si acum te poti astepta la orice. Totusi sa zicem ca V2a exista, chiar daca este bidirectional, dar v3a-a clasic nu mai exista.
Cont YouTube:Andrei Cezar
Flickr:Andrei.CFRbv
Andrei98

Mesajde Ikarus_260 pe 08 Mai 2017, 19:59

Din câte am înțeles de la cineva de la URAC se poate reface oricând unul :roll: da dar dacă nu era original...fă dintr-un CHPPC înapoi un V2A, sau dintr-un Bucur 1, 2 Tatre. :lol: Oricum RATB-ul a făcut ceva în privința tramvaielor, a salvat tramvaie care nu prea au mare legătură cu regia. :x
Acum ceva ani, când încă existau V3A-urile C (clasice) un vagon a fost folosit într-un film prin care o mașină trecea prin el iar din tramvai rezultau numai bucățele. Sper să găsesc pozele. :| Revenind la tramvaie, ca fapt-divers... la Timișoara dintr-un vagon EP ,,modern" l-a făcut într-unul clasic!
Și RATT a casat toate tramvaiele EP și au luat din București un cuplu, poate așa o face și regia cu Ikarusurile 280, iau din Ploiești un exemplar. :dance:
Imagine
Imagine
Pozele sunt luate de pe forumul RATT.

Plus d-asta, asta era starea lui 4042... acum vreo 3 ani.
Imagine
Imagine
Imagine
Ikarus_260

Mesajde Daniel pe 08 Mai 2017, 21:10

De V2A-ul ala chiar imi pare rau. Cat despre V3A - C, nu mai am nimic de zis... Alea s-au pierdut definitiv... Pacat...
Daniel

Mesajde Vatmanu076 pe 08 Mai 2017, 22:51

4032 (V2A) trebuia sa ramana ca Tramvai de Muzeu, dar a fost casat in anul 2010
Dacă PRO înseamnă Pentru şi CON Împotrivă, de ce e Constituție şi nu Prostituție ?
Vatmanu076

Mesajde cfr fan pe 02 Oct 2017, 18:52

Daniel scrie:Nu am inteles nici eu de ce in materie de autobuze si troleibuze nu s-a pastrat nimic la RATB, ITB, STB sau ce denumiri a mai purtat. Doar ceva tramvaie. Era normal sa se pastreze cate ceva din fiecare, si sa avem un muzeu deschis publicului cu de toate.

așa e,un tv 20 mai e,un tv 2 se poate reface,un roman 112 se poate lua din toată țara,o skodă nu prea
cfr fan

Mesajde Ikarus_260 pe 02 Oct 2017, 20:00

Visam prea multe, suntem in Romania...
Ikarus_260

Mesajde cfr fan pe 02 Oct 2017, 23:23

Softronic12 scrie:Visam prea multe, suntem in Romania...

Ai dreptate
cfr fan

ÃŽnapoi la TRAMVAIE